Ce se întâmplă atunci când suntem singuri?
miercuri, octombrie 16, 2024
spot_img

Ce se întâmplă atunci când suntem singuri?

Singurătatea a devenit o un fenomen frecvent întâlnit în zilele noastre. Din păcate, nu i se acordă importanța cuvenită, deoarece ea, în mod deliberat, afectează sănătatea celor cuprinși de acest sentiment. Întrebarea cu privire la modul în care singurătatea afectează corpul uman, a fost deja studiată de oamenii de știință.

Creierul suferă modificări

O persoană care se confruntă cu singurătatea, are mai multă materie cenușie în astfel de zone ale creierului ce sunt corelate strâns cu planificarea viitorului. Diferite părți ale acestei rețele neuronale au fost mai strâns legate între ele prin zone dense de conexiuni. Experții spun că oamenii singuratici își pot folosi mai bine imaginația în corelație cu amintirile din trecut sau speranțele în viitor, pentru a depăși izolarea socială.

Pe de altă parte, persoanele care se confruntă cu singurătatea pe un termen îndelungat, au un risc mai mare de a dezvolta demență și în consecință – capacitate de gândire redusă. Acest lucru se datorează cel mai probabil dietei incorecte și obiceiurilor nocive (ex. fumatul, alcoolismul).

Oamenii singuratici cântăresc mai puțin

Cercetătorii de la mai multe institute și universități germane, au analizat datele colectate de la 20.000 de adulți pe o perioadă de 16 ani. Astfel, ei au decelat că persoanele din cupluri, fie că sunt căsătorite sau nu, tind să cântărească mai mult decât persoanele singure. Ipoteza principală înaintată ca să explice acest fenomen, presupune că acest lucru se întâmplă datorită fundalului de stres mai intens, prin care trec persoanele izolate social.

Imunitatea suferă atunci când sunteți singur

Persoanele căsătorite trăiesc mai mult și se îmbolnăvesc mai rar decât persoanele divorțate sau singure. Probabil, acest lucru se datorează faptului că singuraticii nu au cu cine să-și împărtășească problemele și sunt mai anxioși (stresul devine iarăși o cauză primordială). Acești oameni, au niveluri crescute de cortizol în comparație cu oamenii din cupluri, ceea ce determină, o scădere a imunității și o rată de îmbolnăvire mai mare.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămentoday.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău