Cum este rutina zilnică legată de nivelul fericirii?
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Cum este rutina zilnică legată de nivelul fericirii?

Obiceiul de a sta până târziu, poate face viața mizerabilă.

Un studiu, realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Varșovia, a implicat 1067 de adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Participanților li s-a oferit mai întâi un chestionar pentru a determina ce oră din zi au preferat pentru rutina lor zilnică. Folosind aceste chestionare, cercetătorii au măsurat nivelurile de satisfacție, emoțiile trăite și sentimentele de bunăstare ale participanților în legătură cu rutina lor zilnică. Testul final a evaluat nivelurile percepute ale sprijinului social folosind expresii precum: „Pot vorbi despre problemele mele cu prietenii mei” și „Familia mea chiar încearcă să mă ajute”. Pe lângă faptul că mai puțină lumină naturală și mai multă artificială pot afecta starea de spirit, s-a constatat că lipsa somnului agravează și starea de bine.

După cum au arătat rezultatele, datorită faptului că rutina zilnică a „bufnițelor” este adesea în contradicție cu programul de lucru și de studiu, aceștia simt mai puțin sprijin social din partea familiei și celor apropiați. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că un mod de viață nocturn poate fi perceput ca fiind unul leneș sau promiscuu. În rezultat, aceste persoane ar putea să nu fie tratate la fel de bine ca cei matinali.

Adițional, autorii au descoperit o corelație puternică între trezirea devreme și starea de bine: „Suportul social este un predictor semnificativ al sănătății și al sentimentelor de bunăstare, acestea din urmă fiind confirmate în studiul nostru”.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămentoday.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău