6 moduri pentru a crește rapid nivelurile de endorfină
luni, aprilie 15, 2024
spot_img

6 moduri pentru a crește rapid nivelurile de endorfină

Fericirea nu poate fi cumpărată – lucru cert. Dar există varia moduri de a mări nivelul de endorfine.

Ce sunt endorfinele?

Endorfinele sunt neuropeptide opioide endogene secretate și stocate în hipofiză. Principalul rol fiziologic, este de a inhiba căile durerii; cu alte cuvinte, de a determina o analgezie a zonelor dureroase, euforia fiind un efect secundar.

Cum să creștem nivelul acestora?

1. Ieșiți la alergat

Euforia alergătorului este o stare recunoscută oficial. Această stare se aseamănă cu euforia medicamentoasă (indusă de analgezicele opioide). Endorfinele eliberate în timpul alergării sunt, de fapt, opiacee naturale. După un antrenament executat corect, poți experimenta atât un val de forță, cât și o euforie intensă și reală. Aidoma jogging-ului, mersul pe jos, mai ales într-un ritm rapid, funcționează aproape în același mod și are același sfârșit fericit.

2. Faceți băi de soare

Pentru eliberarea endorfinei, este nevoie de vitamina D. Chiar și 15 minute petrecute sub soare sunt suficiente pentru a ne face să ne simțim mai fericiți, preferabil dacă aceste 15 minute de băi radiante, sunt petrecute în soarele dimineții.

3. Mâncați alimente picante

Nivelul neuropeptidei este direct afectat de ardeiul iute și de alimentele picante. Capsaicina, alcaloidul ce se conține în alimentele picante (în special în ardeiul chilli), determină organismul să producă endorfine pentru a anestezia senzația de arsură din stomac. Înțelept, însă, este să nu abuzați de ardei iute. Arsurile provocate stomacului, puțin probabil să vă facă fericit.

4. Râdeți mai mult

Un studiu a comparat oamenii care au vizionat programe TV umoristice și cei ce au vizionat programe neutre cu scopul determinării pragului toleranței durerii. Cei ce au privit comedii sau stand up-uri, au avut pragul durerii cu 10% mai mare decât cei care au vizionat programe neutre. Motivul acestui fenomen, este același „hormon al fericirii” care se eliberează activ în urma râsului.

5. Ascultați muzică

Puneți doar melodia care personal vă place și care vă trezește amintiri plăcute. Vă garantăm că endorfinele nu vor sta prea mult să aștepte!

6. Faceți sex

Orgasmul este cel mai eficient instrument pentru producerea de endorfine. Așa-numitul hormon al fericirii este cel care creează sentimentul de înălțare spirituală pe care îl experimentăm după un sex minunat. De asemenea, reduce nivelul de stres, reduce cefaleea și îmbunătățește profilul cardiovascular – o activitate foarte utilă!

AutorSiluan Stegărescu
Sursămentoday.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău