Rezultatele Sondajului: Care este calitatea Opticilor din R. Moldova?
miercuri, mai 22, 2024
spot_img

Rezultatele Sondajului: Care este calitatea Opticilor din R. Moldova?

Problema înrăutățirii vederii la oameni este o preocupare globală de sănătate, cu tot mai mulți oameni dezvoltând afecțiuni oftalmologice, precum miopia, hipermetropia și astigmatismul. Ne afectează calitatea vieții, limitându-ne capacitatea de a vedea clar și de a ne bucura de activitățile zilnice.

Serviciile de optică devin esențiale pentru diagnosticarea, corectarea și gestionarea acestor afecțiuni, contribuind la menținerea sănătății oculare și la îmbunătățirea vederii.

Prin urmare, ne-am angajat să obținem părerea cetățenilor din Republica Moldova cu privire la serviciile oftalmologice și dacă acestea răspund așteptărilor lor, să identificăm factorii care influențează deciziile lor cu privire la alegerea serviciilor oftalmologice și să explorăm multe alte aspecte legate de acest subiect.

La întrebarea: “Pentru care optică din Republica Moldova furnizată mai jos ați utilizat serviciile optice în ultimul an?” se constată că Eurooptica a fost alegerea numărul unu a respondenților, cu un impresionant procent de 38,5%. Optica Felicia a ocupat locul secund, cu 16,3% dintre participanți recunoscând că au beneficiat de serviciile acestui furnizor. La mare distanță, dar nu mai puțin semnificativ, se află Farmacia Familiei, care a fost selectată de 9,6% dintre respondenți.

La întrebarea: “Ce factori considerați a fi cei mai importanți în alegerea unei optică în Republica Moldova?” se conturează o imagine clară a ceea ce caută consumatorii într-o optică. Cu o imensă majoritate de 70,9%, competența și experiența personalului sunt considerate factorii cei mai importanți în alegerea unei optici. În același timp, variația de produse și opțiuni, la fel de relevantă, a obținut 52,2% din voturi, iar prețurile competitive au fost la fel de apreciate de aceeași proporție a respondenților.

Aceste date evidențiază nevoia consumatorilor pentru o abordare holistică în furnizarea de servicii optice. În zilele noastre, o optică de succes trebuie să combine competența și experiența personalului, o gamă variată de produse și opțiuni, precum și prețuri competitive pentru a răspunde în mod satisfăcător cerințelor clienților săi.

La întrebarea: “Credeți că prețurile ochelarilor și lentilelor de contact din fiecare optică sunt accesibile?” pare că consumatorii au o perspectivă pozitivă cu privire la accesibilitatea prețurilor pentru ochelari și lentilele de contact în opticile din Republica Moldova.

Concret, 36,6% dintre participanți le consideră accesibile, în timp ce 20,7% le consideră chiar foarte accesibile. Acest lucru sugerează că prețurile pentru astfel de produse au fost bine stabilite pe piață, reflectând o corelație relevantă între calitatea oferită și prețul perceput de consumatori.

Întrebarea: “Ați avut experiențe pozitive sau negative în ceea ce privește serviciile post-vânzare ale fiecărei optici (reparații, ajustări, etc.)?” indică o tendință îmbucurătoare pentru experiența consumatorilor. Conform datelor obținute, 78,5% dintre respondenți au avut experiențe pozitive.

Întrebarea: “Cum ați aflat despre optica preferată? ” dezvăluie o schimbare semnificativă în modul în care consumatorii își aleg furnizorii de servicii optice. Cea mai mare parte, adică 48,1% dintre respondenți, au descoperit optica preferată prin recomandarea prietenilor sau a familiei, subliniind importanța feedback-ului de la cei apropiați. Cu 40% dintre participanți care au aflat despre optică prin intermediul internetului, acest lucru indică o creștere semnificativă a digitalizării și a influenței mediului online în procesul de luare a deciziilor. Cu 23% dintre respondenți care au menționat locația ca sursă de informare, se poate observa că aspectele convenționale nu au pierdut din relevanță. În concluzie, clienții se adaptează rapid la noile tehnologii, dar, în cele din urmă, calitatea serviciului rămâne un factor crucial, determinând recomandările și alegerea opticelor preferate.

Sondajul privind serviciile optice din Republica Moldova aduce în prim-plan o imagine clară a așteptărilor și experiențelor consumatorilor în această industrie. Cu o preocupare globală tot mai crescută pentru sănătatea oculară, este esențial să se ofere servicii de calitate pentru a satisface nevoile clienților. Competența și experiența personalului, varietatea de produse și opțiuni, precum și prețurile competitive joacă un rol crucial în decizia de alegere a unei optici.

De asemenea, schimbările în sursele de informare arată o creștere a influenței mediului online în deciziile consumatorilor, fără a neglija încă rolul recomandărilor personale. În ansamblu, industria optică se află într-o continuă evoluție, concentrată pe satisfacerea nevoilor clienților și asigurarea calității serviciilor.

Datele au fost colectate în intervalul 3 octombrie 2023 – 26 octombrie 2023, pe un eșantion de 2000 de respondenți, în cadrul inițiativei desfășurate de Revista „Sănătate” în scop informativ.

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău