Până în dimineața zilei de 20 martie au fost depistate 49 de cazuri de coronavirus în Moldova – plus 13 cu ziua ieri.
Rapoartele de presă spun că 21 de persoane s-au infectat deja în țară și nu în străinătate. Acest fapt e destul de înspăimântător, așa că continuăm să stăm acasă și să monitorizăm datele privind COVID-19.
Infectarea cu coronavirus se produce prin transmisie aeriană, prin tuse și strănut.
Cu toate acestea, există dovezi de infecție de către pacienți fără simptome pronunțate (febră, dificultăți de respirație, tuse). Oamenii de știință investighează istoricul pacienților infectați, încercând să determine faza pre-asimptomatică.
Conform statisticilor, cel mai adesea, infecția apare din cauza nerespectării carantinei și a măsurilor de protecție.
De exemplu, o persoană strănută fără să-şi astupe gura.
Apar o mulțime de întrebări pentru diagnosticul de COVID-19. Potrivit ministrului Sănătății Viorica Dumbrăvianu, rezultatul unui test de laborator pentru prezența unui nou coronavirus făcut în clinicile private a fost fals la doi cetățeni – diagnosticul nu a fost confirmat în laboratorul OMS. În Moldova sunt 1000 de teste, dar toate-s în capitală, în Bălți și în alte orașe ale țări ele lipsesc. Până acum, potrivit medicilor, există încă teste. Totuși, săptămâna viitoare, potrivit lui Nicolae Furtună, directorul Agenției de Sănătate Publică a RM, se așteaptă alte 10.000 de teste. Academicianul Victor Maleev de la Institutul Central de Cercetare pentru Epidemiologie a Rospotrebnadzor-ului, a declarat presei că noul coronavirus are un specific de a apărea și a dispărea, astfel încât analiza trebuie repetată de mai multe ori.
Medicii sunt pe prima linie, mulți lucrează ore suplimentare. Cetăţeni care au solicitat ajutorul lor sunt mii. Autoritățile cer cetățenilor să apeleze la o ambulanță doar în caz de pericol real. Și este deosebit de important să respectați carantina, distanța socială și să raportați pe cei, care au ajuns din zonele de distribuție a coronavirusului, dar ignoră regulile de autoizolare.