Aplicarea practică a unui oximetru pulsului degetal PO 30

Denumirea dispozitivului provine dintr-o combinație de două cuvinte: puls (ritm cardiac) și oxigen.

De aici rezultă, că oximetrul pulsului Beurer PO 30 este aplicabil pentru măsurarea pulsului și a nivelului de saturație cu oxigen al sângelui.
În dispozitiv există doi senzori.

Beurer RO 30Primul dintre ele este un element piezoelectric extrem de sensibil, care are la bază un cristal de cuarț şi care înregistrează indicii pulsului.

Al doilea senzor este în infraroșu, emițătorul și receptorul fiind localizate în două jumătăți ale dispozitivului. Nu e întâmplător faptul, că aparatul adesea se aseamănă cu un dispozitiv (cleşte) de prins hainele. Acest principiu asigură trecerea prin deget a radiațiilor infraroșii cu intensitate redusă, cu ajutorul căreia se înregistrează cantitatea de oxigen din sânge.

Utilizarea unui pulsometru are o gamă largă de proprietăți medicale și nu numai.

Măsurările ritmului cardiac și saturația oxigenului din sânge sunt necesare nu doar în cardiologie, resuscitare și observațiile terapeutice, ci şi pentru sportivi, piloți ș.a., activitatea cărora este asociată cu un efopt sporit asupra sistemului cardiovascular.

Fixarea oximetrului pe degetele membrelor superioare şi inferioare
și, în unele cazuri, și pe lobul urechii, este dictată de necesitatea obținerii datelor privind fluxul de sânge din zone îndepărtate de arterele principale, ceea ce oferă o imagine obiectivă de măsurare.