Cum să preveniți venele varicoase?
miercuri, mai 8, 2024
spot_img

Cum să preveniți venele varicoase?

„Varicoză” este un cuvânt care îi îngrozește pe mulți oameni ce au trecut peste 30 de ani.

Care este prevenirea bolii, cum să o determinăm la timp și care este tratamentul dacă a-ți fost diagnosticat?

Datorită slăbiciunii peretelui vascular, venele își măresc diametrul, fluxul sanguin se perturbă până sângele stagnează ca mai apoi să apară noduri albastre caracteristice maladiei – venele varicoase ale extremităților inferioare.

Cele mai frecvente simptome sunt greutatea și oboseala la mers la nivelul picioarelor, în special la sfârșitul zilei și tumefierea acestora. Dacă a-ți observat un nodul albastru sau vene în formă de pânză de păianjen pe picoare, este timpul să acționați. Cu cât o persoană se adresează mai devreme la medic, cu atât tratamentul va fi mai eficient.

De ce este boala, periculoasă?

Ignorarea problemei atrage consecințe grave – formarea trombozei. În caz de inflamație, tromboza poate provoca complicații: cheagul se rupe și intră în artera pulmonară împreună cu curentul sangvin – lucru care poate fi fatal.

Care sunt cauzele maladiei?

Varicele apar din mai multe motive:

  • Geneticul – o persoană se naște cu pereți vasculari slabi.
  • Profesia pacientului dacă se asociază cu o sarcina mare asupra aparatului venos: munca sedentară îndelungată sau, dimpotrivă, statul îndelungat în picioare sau munca care presupune ridicare de greutăți.
  • Pantofi strâmți, îmbrăcăminte care comprimă venele superficiale și interferează cu fluxul sanguin.
  • Boli însoțitoare: diabet, obezitate, maladii renale și multe altele.

Cine și cum poate face un diagnostic?

Un flebolog efectuează diagnostice cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Evaluează starea pereților vaselor de sânge, viteza și eficiența fluxului sanguin. Pentru un diagnostic mai precis, se utilizează RMN și CT, precum și tehnici moderne – ecografie intravasculară, atunci când se introduce un senzor în venă și se evaluează natura leziunii.

Cel mai probabil, vi se vor prescrie medicamente: unguente locale sau tablete care acționează pe peretele vasului și îl întăresc, reduc riscul de tromboză și reduc edemele. În cazurile avansate se indică intervenția chirurgicală.

Cum prevenim?

Cel mai important lucru în profilaxie sunt exercițiile fizice aerobice regulate. Acest lucru întărește venele și îmbunătățește circulația sângelui. Daca stați mult in picioare, atunci este binevenit să faceți încălziri ale acestora. Un duș de contrast la sfârșitul zilei este util, tonifică peretele vascular.

În general, putem spune că varicoza este o maladie care are legătură directă cu stilul dumneavoastră de viață. Pentru a îmbunătăți starea venelor, trebuie să vă schimbați obiceiurile iar prescripțiile medicului vă vor ajuta să preveniți dezvoltarea ulterioară bolii.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămentoday.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău