De ce este atât de rău să stai întins pe burtă?
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

De ce este atât de rău să stai întins pe burtă?

Cine dintre noi, după o zi grea de muncă, nu a avut dorința de a se întinde pe un pat sau o canapea, înarmat cu o tabletă sau smartphone?

De foarte multe ori, în aceste momente, cea mai confortabilă poziție de odihnă ni se pare a fi întinși pe burtă. Dar se pare că această poziție poate provoca anumite probleme, mai ales dacă stăm pe burtă ore în șir, urmărind Netflix sau derulând prin rețele de socializare.

Întinderea prelungită pe burtă poate dăuna:

  • posturii
  • sănătății intestinului
  • respiraţiei
  • bunăstarii generale

Întinderea pe burtă schimbă curbele normale ale coloanei vertebrale. În timp, acest stres repetitiv poate cauza probleme dincolo de o durere banală.

Întinsul prelungit pe burtă provoacă probleme cu spatele

Când ne întindem pe burtă, avem tendința de a:

  • întinde gâtul
  • ridicăm umerii până la urechi
  • plasăm articulațiile, îndeosebi coatele într-o poziție incomodă

Întinsul prelungit răsucește articulațiile cheie, mai ales când oamenii muncesc stând pe burtă. Un studiu din 2012 efectuat cu voluntari care își folosesc laptopurile în afara birourilor, a constatat că timpul petrecut pe burtă, provoacă mai multe dureri de gât și spate, decât munca pe scaun.

Ce zici de respirație

Dacă stăm întinși pe burtă, avem șanse să ne plasăm pe principalul mușchi respirator, diafragma, ceea ce ne împiedică să avem o respirație fiziologică. Cercetările au legat respirația diafragmatică atât cu relaxarea fizică, cât și cu cea mentală. Această tehnică este adesea folosită în yoga și meditație. Respirația diafragmatică implică respirații lente și profunde care contractă diafragma și extind abdomenul, fiecare urmată de o expirație lungă.

Un studiu din 2014 a arătat că postura afectează modul de a folosi mușchii respiratori. Respirațiile superficiale pot crește anxietatea sau stresul. Combinația dintre întins și respirație defectuasă pot spori nivelul de anxietate și de nervozitate mult mai mult decât activitățile neplăcute legate de munca zilnică.

A sta așezat la un birou nu este întotdeauna posibil sau convenabil (în special pentru sănătate). De aia ne iubim gadgeturile, pentru că sunt mobile. Însă pentru a menține sănătatea la nivele optime, este util să respectați câteva reguli de utilizare a acestora în pat sau atunci când stați întinși pe canapea lângă pisică. De asemenea, merită să aveți grijă și de copii, astfel încât aceștia să-și formeze obiceiurile potrivite.

Aceste instrucțiuni simple vă vor ajuta:

  • Nu vă întindeți pe burtă.
  • Utilizați suport pentru spate. Stați pe un scaun comforabil sau dacă v-ați întins în pat, sprijiniți-vă spatele cu perne de marginea patului sau de perete.
  • Setați un cronometru pentru a vă verifica postura la fiecare 10-20 de minute. Dacă vă răsuciți des, acesta poate fi un memento pentru a schimba poziția corpului. Dacă sunteți forțați să stați întins pe burtă după mai mult timp de șezut, încercați să scurtați timpul cât mai mult posibil.
  • Ridicați-vă dispozitivele. Pentru tablete, utilizați un suport pentru a menține dispozitivul vertical și atașați o tastatură în loc să utilizați doar ecranul tactil.
  • Întărește, întinde gâtul, umerii și spatele. Întărirea mușchilor din aceste zone poate ajuta la îmbunătățirea posturii și la ameliorarea tensiunii în aceste zone.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămentoday.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău