De ce evenimentele negative sunt amintite mai bine decât cele neutre?
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

De ce evenimentele negative sunt amintite mai bine decât cele neutre?

Se știe de mult că evenimentele neplăcute sau negative, se imprimă mai mult în memorie și apar mai des în subconștientul uman. O echipă internațională de oameni de știință a decis să afle de ce se întâmplă acest lucru.

Cum sunt evenimentele vieții încorporate în memorie?

Conform studiilor existente, oamenii de știință s-au împărțit în două tabere și au înaintat două ipoteze în acest sens. Prima explică acest fenomen prin faptul că evenimentele pozitive și cele negative, sunt stocate în creier în moduri complet diferite. Cercetătorii din al doilea grup susțin cu fermitate că mecanismele prin care se memorează aceste evenimente, în ambele cazuri sunt aceleași iar cauza ar putea fi, cu totul în altă parte.

Experții de la universitățile Ruhr (Germania) și Beijing (China) au decis să afle a cui presupunere este corectă. Ei au condus un experiment la care au participat 64 de voluntari. Cercetătorii și-au publicat concluziile în revista Current Biology.

Aceștia au împărțit subiecții în două grupe și le-au realizat interviuri în diverse condiții: pentru primul grup – stresante, iar pentru al doilea – absolut calme, într-o atmosferă prietenoasă.

După aceea, amândurora li s-au arătat mai multe imagini: o ceașcă de cafea, un ceas, un marker și alte câteva obiecte și li s-a făcut un mic test de memorie. Creierele voluntarilor au fost apoi scanate folosind RMN funcțional, urmărind în special, amigdala creierului, care este responsabilă de formarea emoțiilor, mai ales, a fricii.

S-a dovedit că după un interviu stresant, participanții și-au amintit imaginile mai bine decât cei ce au beneficiat de unul calm.

Emoțiile sunt cheia memoriei

Cercetătorii au atribuit acest lucru particularităților reprezentării neuronale din creierul uman. Aceștia au explicat că mecanismele memoriei în ambele cazuri sunt aceleași, dar evenimentele neplăcute lasă o amprentă mai mare în memoria noastră datorită faptului că se împletesc cu emoțiile umane, adică într-o situație stresantă, creierul își amintește mai bine detaliile.

Astfel în urma scanărilor cerebrale la RMN funcțional, în situațiile calme, hipocampul este preponderent implicat în memorare, iar în situațiile stresante, preponderent – amigdala.

Desigur, oamenii de știință nu se vor opri la asta. Ei au subliniat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a ajunge la concluziile finale, însă aceste rezultate sunt într-adevăr, curioase.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămhealth.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău