Exercițiile fizice oferă un scut puternic împotriva COVID-19
joi, mai 2, 2024
spot_img

Exercițiile fizice oferă un scut puternic împotriva COVID-19

Sprijinul pentru beneficiile exercițiilor fizice regulate în reducerea efectelor negative severe ale Covid19, a venit dintr-un studiu amplu.

Cercetătorii au selectat 65.361 de membri ai unui plan privat de sănătate din Africa de Sud care au fost diagnosticați cu COVID-19 din martie 2020 până în iunie 2021 și i-au corelat cu datele despre activitatea lor fizică din ultimii doi ani.

În total, 20,4% dintre participanți au exercitat niveluri scăzute de activitate fizică pe săptămână (0 – 59 de minute), 34,5% activitate moderată (60 – 149 de minute) și 45,1% activitate înaltă (150 de minute și mai mult).

Din toți acești pacienți, 11,1% au fost internați în urma COVID-19, 2,4% au fost internați în unitatea de terapie intensivă (UTI), 1,3% au avut nevoie de ventilator și 1,6% au murit.

După cum se raportează în British Journal of Sports Medicine, calculele ajustate pentru factorii demografici și alți factori de risc au arătat că, odată cu infecția COVID-19, persoanele cu activitate fizică înaltă față de cei cu activitate scăzută au avut:

  • Risc cu 34% mai mic pentru spitalizare
  • Risc cu 41% mai mic pentru internarea în terapie intensivă
  • Risc cu 45% mai mic de a necesita ventilație
  • Risc de deces cu 42% mai mic

Chiar și exercițiul fizic moderat, sub limitele recomandate de cel puțin 150 de minute pe săptămână, a fost asociat cu beneficii:

  • Risc cu 13% mai mic de spitalizare
  • Risc cu 20% mai mic pentru internarea în terapie intensivă
  • Risc cu 27% mai mic de a necesita ventilație
  • Risc de deces cu 21% mai mic

„Dacă ne vom confrunta cu alte valuri ale acestei pandemii, sfatul nostru din punct de vedere medical ar trebui să fie promovarea și facilitarea exercițiului fizic”, spune autorul principal Jon Patricios, MD, Wits Sport and Health, Universitatea Witwatersrand, Johannesburg, Africa de Sud. „Probabilitatea ca exercițiile fizice și vaccinarea să fie cele mai importante intervenții în ceea ce privește descărcarea sistemului de îngrijire a sănătății pe timp de pandemie, este net superioară comparativ cu strategia actuală și anterioară, utilizată de guverne”.

Studiul a mai arătat:

  • Bărbații sunt expuși unui risc mai mare decât femeile, de a face complicații severe la fel cu pacienții cu hipertensiune arterială esențială, diabet și boală renală cronică.
  • Datele sugerează că activitatea fizică poate proteja împotriva multor infecții virale, inclusiv gripa, infecția rinovirală și micșorează probabilitatea reactivării virusurilor herpetice latente.
  • De asemenea, se presupune că beneficiul protector al exercițiului se extinde și la pacienții HIV pozitivi și la cei cu poliartrită reumatoidă.

„Activitatea fizică regulată ar trebui să fie un mesaj susținut cu fermitate, în special în țările mai puțin dezvoltate, unde nu este acces sau nu sunt resurse pentru intervenții farmacologice sofisticate”, a spus Patricios. „Este frustrant că mesajul nu este promovat îndeajuns. Ar trebui să facă parte din agenda fiecărui guvern din lume”.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămenshealth.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău