Fapt cert sau mit? Sucul gastric poate dizolva aproape totul?
luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Fapt cert sau mit? Sucul gastric poate dizolva aproape totul?

Cu toții am auzit povești de groază în copilărie, menite să ne sperie, că soda sau apele alcaline poate coroda pereții stomacului.

Însă în realitate, aciditatea sucului gastric este net mai mare decât cea a oricăror băuturi răcoritoare care în consecință, nu pot face nimic împotriva lui. Dar cât de agresiv este acidul clorhidric în sine?

Aciditatea sucului gastric este determinată de concentrația de acid clorhidric din acesta. Un pH normal în afara meselor este de 1,5-2,0 (Coca Cola are un pH de 2,8). Această aciditate ridicată ajută la descompunerea alimentelor pentru o digestie mai ușoară și o absorbție a nutrienților, plus, sucul gastric protejează împotriva agenților patogeni și microbilor.

Dar pentru a înțelege cât de agresiv este acidul clorhidric, trebuie să înțelegem însuși conceptul de „aciditate”. Aceasta se măsoară pe o scară de pH care variază de la 0 la 14. Cu cât pH-ul este mai scăzut, cu atât aciditatea este mai puternică. De exemplu, acidul sulfuric, care este folosit în mod obișnuit în bateriile auto, are un pH de 0. Chiar și atunci când este amestecat cu apă, poate provoca arsuri grave. Lichidele cu valori mai mari se numesc alcaline. La mijlocul scalei (pH 7) se află lichide neutre, cum ar fi apa pură.

Acidul sulfuric, fiind unul dintre cele mai puternici acizi, poate dizolva metalul și oasele. Sucul gastric, care nu este foarte departe în indicele său de aciditate, poate provoca, de asemenea, daune grave materialelor biologice dure precum dinții și oasele, însă, puțin probabil să învingă metalele. Teoretic, acest lucru este posibil, însă datorită faptului că sucul gastric constă nu numai din acid clorhidric ci și din pepsină, iar concentrațiile acidului nu sunt atât de mari, va fi aproape imposibil ca acesta să facă față obiectelor metalice în termeni rapizi.

Acest lucru va dura prea mult timp, așa că o bucată de metal, pur și simplu va migra mai departe către duoden și intestin.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămentoday.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău