Feodosie Bejan: „Imaginea ultrasonografiei este doar un joc de lumină și umbre“

Feodosie Bejan
Feodosie Bejan
medic ecografist
ginecolog-obstetrician

Există contraindicații pentru efectuarea ecografiei în timpul sarcinii? De câte ori o femeie ar trebui să treacă acest tip de studiu? Se efectuează în țara noastră screening-ul prenatal? Cum se determină greutatea fătului? Despre aceasta și multe alte lucruri ne va povesti Feodosie Bejan, medic ecografist, ginecolog-obstetrician.

Sanatate: Domnul Bejan, puteți enumera contraindicațiile pentru efectuarea ecografiei în timpul sarcinii?

Feodosie Bejan: Nu, ultrasunetul este metoda cea mai sigură a imagisticii medicale, care nu este în măsură să dăuneze viitoarei mămici sau fătului. Multe femei, din păcate, încă mai cred că ultrasonografiile frecvente dau o doză de radiație copiilor, și apoi, după naștere, aceștia vor avea probleme.

Nu este așa! Ecografia în obstetrică se utilizează pentru mai mult de 50 de ani, și nu au fost identificate efecte cu un impact negativ asupra copiilor deja născuți. Refuzând această procedură, femeia poate pune în pericol atât propria sănătate cât și viața și sănătatea copilului.

De câte ori fiecare mamă, în timpul sarcinii, ar trebui să treacă acest tip de cercetare?

F. B.: Cel puțin de trei ori. În a 11-13 săptămână de gestație, la 20-22 și între 32 și 34 săptămâni. Cu toate acestea, dacă e necesitate, puteți urmări starea fătului, în fiecare săptămână. În plus, în mod ideal, ar trebui să consultați un medic-ecografist în a patra sau a cincea zi după întârzierea menstruației.

Dar de ce atât de devreme, într-o perioadă atât de scurtă este posibil să observi ceva?

F. B.: Înregistrarea sarcinii intrauterine cu ajutorul scannerului modern cu ultrasunet transvaginal (vaginal) este posibilă deja în perioada de 2,5-3 săptămâni de la concepție, ceea ce corespunde cu întârzierea menstruației de la 3 până la 5 zile. Anume în acest timp ovulul fertilizat finalizează procesul de pătrundere în mucoasa uterină.

Luați aminte că, în primele săptămâni de sarcină Ultrasonografia este aproape singurul instrument pentru identificarea problemelor, cum ar fi sarcina ectopică, riscul de avort spontan sau „sarcina molară“ (deviere în dezvoltarea ovulului, însoțit de complicații grave pentru sănătatea și viața femeii). Patologia detectată la timp oferă medicilor timpul de rezervă necesar pentru un tratament adecvat.

În plus, anume în această perioadă, puteți specifica termenul sarcinii (aceste informații vor fi utile tocmai până la naștere: termenul stabilit prin ecografie la începutul sarcinii este mai obiectiv în comparație cu procedura de USG efectuată mai târziu, iar, dacă sarcina este multiplă – pentru a afla, dacă gemenii vor fi din același ovul (adică, cresc de la o placentă) sau din doi ovuli (fiecare are propria placentă). Această informație este foarte valoroasă pentru medic, pentru că, în viitor, va fi mult mai complicat să identifici acest lucru.

Pentru ce se realizează ecografia obligatorie la finalul primului trimestru?

ecografiaF. B.: În prezent, ecografia efectuată la 11-13 săptămâni este „standardul de aur“ în detectarea anomaliilor cromozomiale și a altor nereguli la embrion. De exemplu, doar în această perioadă există markeri tranzitorii ale sindromului Down (creșterea translucenței nucale) și lungimea osului nazal, care, în al doilea trimestru încetează să fie informative, deoarece fătul este în creștere și se schimbă toți indicatorii. În plus, studiul permite diagnosticarea mai multor deformări severe embrionare incompatibile cu viața sau care garantează invaliditatea copilului după naștere (de exemplu, defecte de tub neural, sau ale peretelui abdominal anterior).

Confirmarea sau excluderea acestor diagnoze sunt efectuate prin intermediul amniocentezei (colectarea si analiza lichidului amniotic) și, dacă este necesar, prin rezonanța magnetică a tomografiei fătului. Mai mult decât atât, în prezent, cea mai simplă și exactă metodă pentru femei, din punct de vedere medical, de diagnosticare a anomaliilor genetice sau cromozomiale la făt (fiabilitatea egală cu 99,9%) este testul NYFTY. Un mod modern noninvaziv, care se realizează din a 10-a săptămână de gestație.

De la o femeie gravidă este luată o porție de sânge venos, iar după 10 zile ea știe, cu siguranță, are sau nu probleme embrionul. Detectarea timpurie a patologiei severe oferă cuplului o șansă de a decide soarta sarcinii.

Întotdeauna am crezut că ecografia la 12 săptămâni, este necesară pentru a identifica sau infirma sindromul Down la embrion.

F. B.: Nu este surprinzător, majoritatea oamenilor percepe studiul la acest termen anume așa. O astfel de percepție nu este tocmai adevărată. Pe de o parte, sindromul Down este cea mai studiată și mai frecventă (1: 700600 nounăscuți) patologie.

Dar, pe de altă parte, screening-ul prenatal nu se limitează la acest lucru, ci permite diagnosticarea și altor anomalii cromozomiale și genetice, cum ar fi sindromul Patau, Edwards, Turner, triplodii, etc, precum și defectele severe ale dezvoltării organelor interne. Cu toate acestea, eficacitatea diagnosticului prenatal al sindromului Down este un marker al calității screening-ul prenatal în general.

Ce este screening-ul prenatal?

F. B.: Screening – este un set de măsuri necesare și cercetări medicale, teste și alte proceduri menite să identifice persoanele, printre care probabilitatea de detectare a anumitor boli este mai mare decât a celorlalți. În timpul screening-ului prenatal la femeie, ultrasonografia este efectuată pe un protocol specific și există teste speciale de sânge pentru a evalua gradul de risc de anomalii cromozomiale la făt.

Oare în țara noastră se desfășoară acest lucru?

F. B.: Din păcate, la nivel de stat, noi nu avem protocoale aprobate ale screening-ului prenatal. Da, femeile noastre ajung la USG, și, dacă e necesar, acestea sunt direcționate către studii și consultări suplimentare, însă medicii efectuează cerecetările fără suport legal.

În plus, Moldova nu este limitată doar în raza Chișinăului, unde există o mulțime de centre private, dotate cu tehnologii moderne, chiar și în clinicile municipale, acestea mai mult sau mai puțin se actualizează, la periferii, însă, supravegherea femeilor gravide lasă de dorit.

În acest caz, cititorii noștri pot avea dubii în ceea ce privește acuratețea cercetărilor…

F. B.: Nu ar trebui, în urmă cu câțiva ani, am invitat experți din Londra, care au citit un curs teoretic despre imaginea și vizualizarea zonei cervicale. În plus, mulți dintre medicii noștri, inclusiv eu, participă în mod regulat la congrese și seminarii internaționale pentru a crește gradul de profesionalism. Pur și simplu, înainte de a merge la ecografie, trebuie să vă informați în ceea ce privește calificarea medicului, procedura care o va efectua și ce echipamente se vor utiliza.

Să ne întoarcem la subiectul principal al discuției noastre. Vă rugăm să ne povestiți despre cercetarea la termenul de 20-22 săptămâni.

F. B.: În această perioadă, se realizează studiul morfologic al embrionului, adică este notată dezvoltarea tuturor organelor și sistemelor. De asemenea, scanarea cu ultrasunet permite să determinăm conformitatea dezvoltării viitorului copil cu vârsta gestațională, să examinăm starea placentei (gradul de maturitate, locul de atașare) și lichidul amniotic.

Această informație este foarte importantă, dat fiind faptul că,  o abatere gravă de la normă, în acest moment, poate necesita o intervenție medicală de urgență. În plus, în timpul dezvoltării întârziate a toxicozei – preeclampsie, radiografia și ecografia Doppler ajută la monitorizarea stării viitorului copil, în consecință, se realizează prescrierea unui tratament competent la timp.

Rezultatele bune ale ecografiei din cel de-al doilea trimestru garantează nașterea unui copil sănătos?

F. B.: Medicii nu sunt zei, astfel nimeni nu poate da o garanție de 100%, că nounăscutul nu va avea probleme cardiologie sau orice alt tip de probleme. Să înveți diagnosticul prenatal al bolilor de inima este tot atât de dificil, precum să devii maestru al chirurgiei cardiace.

Înțelegeți că în această perioadă inima bebelușului este de aproximativ 22 de ori mai mică decât cea a unui adult. În plus, vizualizarea tulburărilor structurii acestui organ poate fi îngreunată  prin poziția corpului fătului.

Cu toate acestea, înainte de fiecare USG, fiecare medic ar trebui să-și pună următoarele întrebări: este oare poziția inimii fătului corectă; dacă dimensiunile sale sunt corespunzătoare; cum este situată axa; este oare la fel mărimea atriilor și ventriculelor; dacă nu are defecte ventriculare; dacă valvele atrioventriculare (supapele între atrii și ventricule) ocupă o poziție normală, nu există modificări ale endocardului, miocardului și pericardului (stratul muscular al inimii); se situează aorta descendentă în stânga coloanei vertebrale și dacă nu e o imagine a venei mărite din dreapta aortei descendente?

De fapt, „imaginea“ în timpul cercetării cu ultrasunet – este un joc de lumină și umbre, și doar cunoștințe vaste, experiență de ani de zile și un anumit procent al imaginației spațiale dezvoltate permite experților să presupună un anumit diagnostic.

Cum medicul reușește să determine greutatea fătului?

F. B.: Există formule speciale, care permit un calcul aproximativ al greutății corporale a viitorului copil.

Cu toate acestea, spre sfârșitul sarcinii, eroarea în acest calcul poate fi de până la 200-400 de grame, fiindcă eroarea chiar și a unui milimetru în măsurarea femurului se egalează cu o sută de grame. Este de remarcat faptul că, în perioada de 32 de săptămâni, medicului îi este mult mai ușor să găsească aceste date și să prezică greutatea „finală“  a bebelușului, decât înainte de naștere.

Ce părere aveți despre faptul că femeile însărcinate fac în mod independent cercetări suplimentare, inclusiv ultrasonografia 3D ?

F. B.: Foarte negativă. Fiindcă USG este o metodă de diagnostic, nu un mod de distracție pentru părinți. Aceste studii permit o examinare detaliată a organelor interne și a tuturor structurilor anatomice ale fătului, exclud malformațiile majore (de exemplu, „buza de iepure“ sau „palatoschizis-ul“, care pe o ultrasonografie obișnuită este mult mai dificil să determini) și boli cromozomiale, dezvăluie unele modificări patologice și de formare, precum și efectuează Dopplerografia vaselor sangvine, ce este esențial pentru examinarea prenatală.

În cazul unor complicații în timpul sarcinii, femeia are nevoie să i se înfăptuiască procedura de naștere prematură. Este posibil să afli  gradul de maturitate a plămânilor fătului folosind ultrasonografia?

F. B.: Într-o anumită măsură, da. Există o corelație certă între gradul de maturitate a placentei și a plămânilor copilului. Cu toate acestea, la o naștere prematură, înainte de termen femeii îi sunt prescrise preparate speciale pentru prevenirea hemoragiei intraventriculare (sângerare la nivelul creierului) și sindromul de detresă respiratorie („lipirea“ plămânilor) copilului după naștere, pentru a reduce maxim numărul de posibile complicații.