Fumatul - viziune multidisciplinară | Conferința ,,Sănătatea mintală pentru toți: dezvoltăm reziliența și servicii de calitate,,
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Fumatul – viziune multidisciplinară | Conferința ,,Sănătatea mintală pentru toți: dezvoltăm reziliența și servicii de calitate,,

În perioada 24-26 noiembrie, a avut loc conferința internațională cu genericul ,,Sănătatea mintală pentru toți: dezvoltăm reziliența și servicii de calitate,,. Evenimentul a unit peste 30 de speakeri naționali și internaționali din România, SUA, Germania, Israel, Ungaria, Olanda, Ucraina, India, Bulgaria, Elveția, Belgia, Marea Britanie.

Fumatul – analiză complexă și viziunea multidisciplinară, sesiunea plenară a 8-a, a fost deschisă de către Peter Harper, Doctor Oncolog, Ex-Președinte al spitalului Oncologic Guys Kings și St. Thomas Hospital, Fondatorul organizației Lideri în îngrijire oncologică.

,,Potrivit statisticelor din mai anul curent, 22,3% din totalul populației de pe Glob fumează tabac dintre care 36,7% sunt bărbați și 7,8% femei. Actualmente avem circa 1 miliard de fumători activi, însă în unele țări rata de consum al tabacului de către femei se apropie de 0%(exemplu: Indonesia, India) ceea ce înseamnă că majoritatea fumătorilor sunt bărbații.
Arderea tabacului generează mai mult de 6000 de substanțe chimice și particule ultrafine, dintre care circa 80% sunt cancerigene sau potențial cancerigene. Nicotina mult râvnită de fumători nu este o substanță cancerigenă, nu din cauza ei oamenii suferă de cancer, daunele enorme asupra organismului sunt provocate de ,,resturile,, ce se emit de la arderea tabacului.

Guvernele statelor dezvoltate deja reglementează produsele alternative țigărilor tradiționale drept o strategie complementară suplimentară de reducere a daunelor. Ne referim la snus, e-țigări și HTP-urile (Produsele de încălzire a tutunului).

Pentru cele din urmă, FDA (Food and Drug Administration) a emis următoarele concluzii:

  • Produsele de încălzire a tutunului emit cantități reduse de toxine comparativ cu țigările tradiționale.
  • Fumătorii ce trec la asemenea produse reduc expunerea lor la substanțe nocive și cancerigene.

Renunțarea la fumat rămâne a fi cea mai eficientă cale de reducere a daunelor, însă în contextul dependenței a unui procentaj mare a populației față de nicotină, vin în ajutor noile produse, ce expun considerabil mai puțin organismul uman la dezvoltarea substanțelor cancerigene.,,

Al doilea Speaker a fost Academicianul Chaban Oleg Sozontovich, Psihiatru-Narcolog & Mishchenko Larisa Anatolyevna, Doctor în științe medicale, Cardiolog ce a abordat tema:

De ce este atât de dificil de renunțat la fumat? Viziunile unui psiholog la formarea dependenței sau de ce obiceiul destructiv este atât de ispititor?

,,Ce îl determină pe om să aleagă un obicei autodistructiv ca fumatul? De-a lungul timpului sau formulat cele mai comune și importante ,,puteri,, de influență asupra creierului uman ce îl face să simpatizeze acest viciu:

  • liniștirea sub influența nicotinei
  • simpatia și apartenența la un anumit grup social (de fumători) și ușoara respingere a grupului social de nefumători
  • auto – identificarea cu anumiți oameni (ex. vedete care sunt fumători activi) rebelitatea adolescentină – demonstrarea separației de părinți
  • țigara în calitate de o mască – după maniera de fumat, oamenii pot ascunde anumite îndoieli interioare sau lipsa de încredere în sine
  • țigara – un mijloc de comunicare sau începere a dialogului cu oamenii: Nu ai de aprins?
  • țigara – metodă de a petrece timpul (poate chiar și în singurătate)
  • fuga aparentă de rutină
  • iluzia controlului asupra propriului corp în situații de stres.

Adicția fumatului nu este un obicei nociv, ci o boală și care are un program de lecuire prescris de medic. Tratarea complexă a dependenței de tutun cuprinde 3 domenii: medicamentoasă, terapia psihologică și social psihologică.

Activitățile anti – dependente de tutun ce pot fi implementate desinestătător sunt:

  • practicarea sportului / a înotului
  • practicile relaxante: yoga, masajul, acupunctura
  • strângeți tot ce vă amintește de fumat: țigările, brichetele sau evitați locurile unde se fumează
  • practicarea unui hobby
  • comunicarea cu persoane care deja au renunțat la fumat.

Al treilea Speaker a fost Prof. Mishchenko Larisa Anatolyevna (UKR) – Profesor, șef al Departamentului de Hipertensiune, Institutul de Cardiologie. M.D. Strazhesko, NAMS al Ucrainei ce a dezbătut tema: Cum să renunțăm la fumat?

,,Când e timpul să renunț la fumat? – Răspunsul corect este: IERI. Renunțarea la fumat în diferite stadii ale vieții poate adăuga mulți ani în viața fiecărui om, astfel încât, dacă renunțăm la:

30 de ani – câștigăm +10 din viața noastră
40 de ani – câștigăm +9 din viața noastră
50 de ani – câștigăm +6 din viața noastră
60 de ani – câștigăm +3 din viața noastră
imediat după o catastrofă cardio-vasculară – 50% din recidivă

Algoritmul de lucru cu pacienții ce nu sunt gata să renunțe la fumat cuprinde mai multe etape complexe de intervenție a medicilor. Prima etapă este interviul motivațional, unde se va pune accent pe riscurile asociate cu continuarea fumatului. Urmează propunerea mostrelor medicamentoase gratuite pentru renunțarea la fumat. A treia etapă este negocierea la trecerea la produsele fără ardere, precum sunt HTP-urile, snusul sau e-țigările.

Actualmente, avem următorul fapt demonstrat științific: Trecerea definitivă de la țigările tradiționale la produsele alternative de livrare a nicotinei – reduce considerabil consumul de toxine de către organismul uman.

După aceste etape, urmează stabilirea diagnosticului repetat peste o lună… și tot așa în continuare.”

De asemenea, referitor la tematica abordată, i-am adresat câteva întrebări lui Grigore Garaz, angajat al Departamentului de Psihiatrie, Narcologie și Psihologie Medicală, Universitatea Medicală de Stat „Nicolae Testemițanu” pentru a afla de la prima sursă despre situația actuală din Republica Moldova.

Acum o săptămână, Societatea Cochrane și-a publicat revizuirea anuală ce compară eficacitatea renunțării la fumat: țigările electronice versus terapia de înlocuire a nicotinei. Au ajuns la concluzia că țigările electronice sunt mai eficiente decât terapia de înlocuire a nicotinei și nu dăunează organismului uman pe termen scurt.

“Într-adevăr acest studiu demonstrează destul de clar că utilizarea țigărilor electronice a corelat semnificativ statistic cu încetarea oricărui fumat cel puțin pentru 6 luni. Rezultatele sunt remarcabile și dacă le corelăm cu alte studii ce demonstrează cel puțin pe termen scurt că efectele negative a utilizării țigărilor electronice sunt net inferioare fumatului clasic se creează impresia că a fost găsită încă o metodă de a soluționa adicția la nicotină sau cel puțin micșorarea daunelor de la consum prin fumat.”

Marea Britanie, o țară cu alți factori socio-economici, un alt nivel de viață și mentalitate. Și, dacă această abordare a tratării dependenței de nicotină funcționează pentru ei, nu funcționează neapărat pentru fumătorii noștri. Dar există deja și alte țări în care această strategie a conceptului de reducere a daunelor produselor de consumul de tutun are succes și ajută fumătorii adulți, de exemplu, Japonia, Suedia, Norvegia, Grecia și parțial Italia. Aceste țări sunt diferite de ale noastre și de Marea Britanie. Așadar, poate că este timpul să adoptăm experiența de succes a acestor țări și să încercăm să schimbăm statisticile catastrofale a 27% din populația fumătorilor?

“Sigur că ar fi logic să urmăm exemplul altor țări în reducerea daunelor de la consum de nicotină, să trecem și în cadrul țării noastre de la fumatul clasic la utilizarea țigărilor electronice. Există în același timp unele impedimente. Pot doar să speculez, nu cred că avem chiar studii care ar demonstra limitările la nivelul Moldovei. De exemplu nivelul de înțelegere ce presupune fumatul, capacitatea oamenilor de a gestiona o țigară electronică (aparatul dat trebuie să știi cum să-l gestionezi, presupune anumite costuri, mentenanță, accesibilitatea relativ redusă la ele, etc), simplitatea și cât de habitual este procesul fumatului clasic vs utilizării țigărilor electronice. Este mai mult fantezia mea, dar presupun că un moldovean fumător mediu va găsi ca ceva nou, „greu de gestionat”, cu anumite limitări trecerea la o țigară electronică, în special dacă vorbim de incapacitatea subiectului de a se reține, dacă consumul dat este unul impulsiv, necontrolat – este greu compatibil cu utilizarea unei țigări electronice, care trebuie să fie încărcată bateria, lichidul trebuie să fie ușor accesibil (în rețeaua de magazine mai ușor găsești țigări clasice decât cele electronice), etc. ”

Poate oare un fumător din Moldova să folosească o alternativă mai puțin dăunătoare la fumat pentru a reduce riscurile pentru sănătate și apoi să renunțe la fumat?

“Moldoveanul fumător sigur că poate trece la utilizarea țigărilor electronice atât cu scop de a sista pe termen lung utilizarea nicotinei cât și cel puțin a micșora dauna de la fumat. Acum câțiva ani nu erau disponibile date precum că țigările electronice ar fi o modalitate de a sista consumul ci mai degrabă date că ar fi net mai inofensive decât fumatul clasic. Acum avem date valide statistic și putem spune că utilizarea țigărilor electronice poate fi o modalitate de a obține abstinența de la fumat. ”

La o serie de întrebări a răspuns și șefa Catedrei de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie – Jana Chihai.

Potrivit OMS, 9 din 10 pacienți cu boli mintale sunt fumători, în timp ce toate recomandările globale pentru renunțarea la fumat sunt elaborate pentru fumători, indiferent de sănătatea lor mentală, de modul în care acești fumători pot fi ajutați, deoarece nu vor să se lase de fumat.

“Dependența de fumat la fel este o dependență și nu trebuie să anihilăm importanța acestuia. Este cu mult mai greu să te lepezi de o adicție care îți aduce plăcere, așa cum la noi în societate fumatul este ritualizat drept o cale plăcută de relaxare, de imagine și glamour etc. Eradicarea problemei fumatului nu există de un 1 an sau 2, de aceea întotdeauna este foarte important de promovat în continuu modul sănătos de viață, astfel încât populația să nu cultive acest obicei nociv.”

Poate o strategie de reducere a daunelor provocate de produsele din tutun să ajute astfel de pacienți? Ce se întâmplă dacă înlocuim țigara cu o alternativă mai puțin dăunătoare și după aceea aducem pacientul la negare completă?

“Cred că ar această înlocuire ar putea fi o strategie de reducere a daunelor, însă de fapt sunt de părerea că și înlocuitorii sunt produse care aduc plăcere și crează adicție ulterioară, de aceea eu personal cred că persoanele care pot să stopeze brusc fumatul – să o facă. Dar acele persoane care au o dependență fiziologică, și nu mă refer acum la cea emoțională legată de factori sociali – această înlocuire ar fi o strategie foarte bună.”

Protocolul clinic național pentru renunțarea la fumat (PCN-335), care așa și nu a fost actualizat, oferă fumătorului sfaturi de specialitate și terapie de înlocuire a nicotinei, care este costisitoare și necesită timp. Aceste medicamente ar trebui incluse în lista medicamentelor compensate?

“Bună întrebare, cred că ar fi rațional să fie compensate însă exclusiv pentru persoanele diagnosticate cu o dependență fiziologică ridicată și atunci când are loc stoparea duce la un sevraj sever. În caz contrar riscăm să repartizăm alte tipuri de alternative a fumatului pe gratis.”

Deși rezultatele arată că țigările electronice sunt o modalitate eficientă de a ajuta adulții să renunțe la fumat, cercetătorii au afirmat că țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri și nu ar trebui folosite de nefumători, în special de cei tineri.
“Acești înlocuitori au și ei o atracție socială, observăm tendința că persoanele tinere nu mai încep să fumeze țigări obișnuite, ci deodată trec la înlocuitorii de pe piață. De aceea, această metodă poate constitui un adevărat risc căci pe care în viitor, după mulți ani, vom căuta înlocuitori și pentru aceste produse. ”

Amintim că evenimentul a fost organizat cu de către Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare cu Societatea Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni din Republica Moldova.

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău