Avem fungi și în nas?

Infecțiile fungice ale nasului
Cojocari Lucia
otorinolaringolog

Infecția fungică este o problemă destul de actuală în domeniul medicinii și desigur nu excludem sfera ORL. În articolul dat aș vrea să vă informăm despre infecțiile fungice ale nasului și sinusurilor paranazale.

Rinosinuzitele fungice (RSF) sunt afecțiuni potențial periculoase, în funcție de tipul dezvoltat și de oportunitatea diagnosticării. În ultimii ani, incidența acestor patologii a crescut considerabil, datorită supraviețuirii pacienților și echipamentelor contemporane de diagnosticare. Infecțiile fungice ale sinusurilor se clasifică în două categorii principale: non-invazive și invazive.

Etiologie

Cei mai frecvenți agenți patogeni implicați în rinosinuzita fungică sunt speciile de fungi Aspergillus (Fumigatus, Flavus și Niger), care reprezintă 45% din totalul culturilor pozitive, și Mucormycosis. Sporii acestor fungi sunt omniprezenți în mediul înconjurător și pot cauza afecțiuni non-invazive și invazive.

Rinosinuzita fungică poate fi adesea dificil de diagnosticat, în măsura în care simptomele acesteia se pot confunda ușor cu simptomele rinosinuzitei bacteriene. De asemenea, manifestările rinosinuzitelor fungice pot apărea și în urma a careva proceduri sau intervenții stomatologice, în urma pătrunderii materialului de plombaj în cavitatea sinusului maxilar.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • senzația de presiune și/sau de amorțeală în zona feței, în majoritatea cazurilor, unilateral,
  • nas înfundat frecvent,
  • eliminări nazale gălbui, uneori cu incluziuni negricioase,
  • polipi nazali,
  • strănuturi dese,
  • tuse,
  • dureri de cap,
  • dureri faciale, predominant în regiunea sinusurilor maxilare.

Tabloul clinic în infecțiile invazive implică prezența în cavitățile sinusurilor a unei secreții vâscoase, închise la culoare cu răspândire în țesuturile adiacente – orbită și structurile intracraniene.

Diagnosticul rinosinuzitelor fungice începe cu o anamneză detaliată. Adesea, pacienții au antecedente de afecțiuni rinosinuzale perioade îndelungate de timp sau afecțiuni rinosinuzale refractare la tratamentul medical sau chirurgical, administrat pentru rinosinuzita bacteriană.

Din această cauză, dacă observați repetarea frecventă a rinosinuzitelor, nu uitați și de rinosinuzita fungică!