Perioada intersezoniera – precautii si masuri

Perioada de trecere de la sezonul cald la cel rece este o perioada dificila pentru toata natura si in special pentru om.

Perioada intersezoniera
Martalog Carolina
Medic internist

In aceasta perioada datorita racirii bruste a temperaturii mediului ambiant, cresterii umeditatii aerului, micsorarii duratei zilei sufera mult adaptarea organizmului, ceea ce duce la micsorarea rezistentei  si la contactarea diferitor infectii respitratorii acute, acutizarea maladiilor cronice.

Conform statisticii, 70% din totalul infectiilor respiratorii acute sunt provacate de virusi. Acum este perioada optimala pentru efectuarea vaccinarii antigripale (luind in consideratie durata necesara de formare a anticorpilor contra gripei). Beneficiile constau in reducerea riscului aparitiei formelor severe de boala si a numarului de imbolnaviri, vizitelor la medici, pierderea zilelor de munca sau de studii, precum si prevenirea complicatiilor, spitalizarii si deceselor cauzate de gripa.

Categoriile prioritare pentru vaccinare sunt personalul medical, persoane peste 65 ani, bolnavi cu afectiuni cronice, gravide, cit si copii cu virsta mai mare de 6 luni.

Mentionam, ca vaccinul impotriva gripei protejaza doar de gripa provocata de virusii sezonieri A(H1N1), A(H3N2) si B, si nici intr-un caz de alte infectii respiratorii virale acute.

Masurile de igiena personala (spalatul pe mini cu apa si sapon, folosirea batistelor pentru stranut si tuse, respectarea unui mod sanatos de viata cu alimentatie diversificata, sport regulat si odihna rationala) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin infectii acute ale cailor respiratorii.

Deasemenea exista un sir de patologii cronice, care recidiveaza sezonier (primavara si toamna), cum ar fi boala ulceroasa a stomacului si duodenului, bronhopneumopatii etc. si necesita efectuarea unui tratament antirecidivant obligator si a masurilor de profilaxie. Sufera mult si pacientii cu maladii cardio-vasculare, la care datorita meteosensibilitatii se pot agrava aceste boli.

“Fiecare om este autorul propriei sale sanatati sau boli”  Buddha

Recomandari:

  1. Efetuati imunizrea prin vaccinare antigripala;
  2. Respectati masurile de igiena personala;
  3. Alimentati-va corect;
  4. Urmati tratamente antirecidivante conform nozologiei cronice avute;
  5. Evitati supraraceala si aglomeratii de oameni.