Poate depresia să provoace modificări de durată ale celulelor sistemului imun?
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Poate depresia să provoace modificări de durată ale celulelor sistemului imun?

Pentru prima dată în istorie, un nou studiu a stabilit o legătură între tulburările depresive persistente pe termen lung și modificările mecanice ale celulelor sanguine și modificările formei și funcției celulelor imune.

Studiul, publicat în jurnalul Translational Psychiatry, a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Zurich din Elveția, Technische Universität Dresden (TU Dresden), Max Planck Institutes for Science of Light și Max-Planck-Zentrum für Physik und Medizin Erlangen în Germania.

Cercetătorii au efectuat un studiu transversal de tip caz-control folosind un test care ar putea determina capacitatea unei celule de a-și schimba forma folosind mostre de sânge sănătoase pe baza modificărilor imaginilor celulelor sanguine.

Focalizare dublă: terapii biologice și psihologice

Autorul principal al studiului Andreas Walther, consideră că este esențial să avanseze terapiile biologice și psihologice pentru a trata stările depresive mai eficient și mai sustenabil pe termen lung. El explică:

„Lucrăm în paralel la cercetarea terapiilor farmacologice pentru a îmbunătăți disfuncțiile biologice, precum și la terapiile psihologice pentru a îmbunătăți procesele cognitive și emoționale disfuncționale. Într-adevăr, în opinia mea, doar o abordare holistică poate înțelege și trata eficient această tulburare complexă și, sperăm, să prevină multă suferință în viitor.”

Cum a fost realizat studiul

Studiul a inclus 69 de persoane pre evaluate cu risc crescut de tulburări depresive și 70 de pacienți din lotul control, sănătoase. Participanții au fost supuși unei evaluări clinice folosind un proces de interviu clinic recunoscut la nivel global pentru diagnosticarea afecțiunilor de sănătate mintală, numit Interviul de Diagnostic Internațional Compozit.

Inteligența artificială, special destinată, a scanat peste 16 milioane de imagini cu celule sanguine. Aceste imagini au fost apoi clasificate în principalele tipuri de celule sanguine și măsurate folosind parametri precum dimensiunea celulei, în plus față de capacitatea lor de a-și schimba forma și de a prezenta deformabilitatea membranei celulare.

Oamenii de știință au descoperit că celulele sistemului imun (monocite, limfocite și neutrofile) au fost cele mai deformate la pacienții cu tulburări depresive persistente pe parcursul vieții, decât la subiecții sănătoși.

Două subtipuri de depresie

O tulburare depresivă majoră necesită o fază de două săptămâni pentru a fi diagnosticată și pentru a corespunde criteriilor necesare. Diagnosticată în mod similar, o tulburare depresivă persistentă (PDD) durează mai mult de doi ani și poate afecta o persoană pe tot parcursul vieții. Tulburările depresive sunt principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.

Depresia provoacă inflamație cronică de un grad mai scăzut și crește producția de hormoni de stres. Ambele efecte pot interfera potențial cu structura celulelor imune prin deformarea formei acestora.

Nu este clar dacă creșterea deformabilității celulelor imune care apare cu PDD conferă o activitate excesivă sau insuficientă a sistemului imunitar. Cer este că, ambele stări sunt nocive pentru sănătate.

Dr. Jean Kim, profesor asistent clinic de psihiatrie la Universitatea George Washington, despre concluziile studiului:

„Rezultatele postulează că deformabilitatea celulelor sanguine este un marker al stărilor patologice ale celulelor imune, deși pare oarecum neclar și variabil în ce direcție se orientează – cu hiperactivitate imună sau hipoactivitate”, a zis ea.

„Se consideră că hormonii de stres, cum ar fi glucocorticoizii, măresc nivelul leucocitelor din sânge și indică asupra unei inflamații atunci când axa hipotalam-hipofizar-suprarenală este activată în timpul anxietății sau depresiei”, a adăugat ea.

Efecte suplimentare asupra organismului

Dr. Sheldon Zablow, psihiatru și profesor asistent voluntar de psihiatrie infantilă la UC San Diego School of Medicine:

„Inflamația cronică, precum și depresia cronică induc secreția la o mare varietate de substanțe chimice, cum ar fi cortizolul, care deformează structura celulelor albe ale imunității”, a spus dr. Zablow.

„Această deformabilitate (indusă de depresie) a leucocitelor reduce capacitatea acestora de a lupta împotriva infecțiilor sau de a repara daunele și crește riscul apariției unei game largi de boli, în afară de depresie… inflamația cronică cauzează sau agravează obezitatea, bolile cardio-vasculare, demența, diabetul și maladiile autoimune.”

Un test de sânge pentru depresie?

Dr. Zablow a spus că, în viitor, testarea deformabilității celulelor sanguine ar putea deveni standard pentru persoanele cu inflamație cronică sau pentru cei cu risc crescut de depresie pe termen lung.

Dr. Kim a numit descoperirile interesante, dar a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege implicațiile practice mai largi.

„Dacă studiile ulterioare continuă să reproducă aceste tendințe și descoperiri, ar putea chiar, într-o zi să contribuie la dezvoltarea unui test de sânge pentru a „detecta” depresia.”

AutorSiluan Stegărescu
Sursămedicalnewstoday.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău