Tratamentul genetic întinerește celulele pielii cu până la 40 de ani
marți, aprilie 16, 2024
spot_img

Tratamentul genetic întinerește celulele pielii cu până la 40 de ani

Îmbătrânirea este scăderea treptată a funcției celulelor și țesuturilor în timp.

Este determinată de diverși factori, inclusiv uzura telomerilor, instabilitatea genetică și proteinele cu structură anormală.

Reprogramarea cu celule stem pluripotente induse (iPSC) este un proces în care orice celulă poate fi convertită într-o stare asemănătoare celulelor stem embrionare iar celulele stem embrionare pot fi transformate în orice celulă ulterior. iPSC poate inversa astfel modificările celulare asociate vârstei, inclusiv uzura telomerilor și stresul oxidativ.
O formă timpurie a tehnicii a fost folosită pe oaia „Dolly”, primul mamifer clonat dintr-o celulă somatică adultă în 1996.

Cu toate acestea, reprogramarea iPSC are ca rezultat o pierdere a identității și funcției celulei originale, însă cercetările sugerează că terapiile cu iPSC pe termen scurt pot păstra identitatea celulei și pot inversa modificările legate de vârstă la șoareci.

Dacă un tratament parțial de reprogramare iPSC ar putea întineri celulele umane va putea ajuta cercetătorii să dezvolte noi tratamente pentru afecțiuni legate de vârstă, inclusiv bolile cardio-vasculare, diabet și tulburările neurologice.

Cercetătorii au aplicat o tehnică de procedeu iPSC parțială celulelor pielii persoanelor mature într-un studiu recent. Conform măsurilor moleculare, ei au descoperit că celulele au devenit cu până la 40 de ani mai tinere, inclusiv ceasurile de metilare a ADN-ului și transcriptoamele.

„Folosind această tehnică, am demonstrat că putem să întinerim celulele în laborator”, a declarat Ines Milagre, Ph.D., de la Instituto Gulbenkian de Ciencia, Portugalia, unul dintre autorii studiului.

„Aceste celule par a fi mai mult celule întinerite, cel puțin parțial, în dependență de funcția acestora care a fost testată, cum ar fi producția de colagen și viteza de vindecare a plăgilor”, a adăugat ea.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămedicalnewstoday.com

Sanatate
Sanatate

Журнал Sanatate


Контакты:
Телефон: 068 799 997; 068 199 951
Адрес: ул. В. Пыркэлаб 30/1, г. Кишинев