Premieră națională: cea mai performantă proteza de genunchi folosită în intervențiile de protezare parțială la Medpark

Intervenție fără precedent în Republica Moldova. În cadrul Spitalului Internațional Medpark a fost efectuată în premieră națională o operație de endoprotezare parțială. Utilizând una dintre cele mai performante proteze existente în lume la ora actulă – OXFORD® PARTIAL KNEE a fost posibilă realizarea unei artroplastii unicompartimentale a genunchiului.

Unicitatea acestei intervenții efectuate de echipa de chirurgi ortopezi-traumatologi în frunte cu Viorel Vetrilă, presupune mobilizarea aproape imediată a membrului operat. La doar 24 de ore post intervenție, pacientul poate călca, fără a folosi ajutorul cârjelor sau a unui baston.

Mai puțină durere, recuperare rapidă, mișcare „naturală”

Înlocuirea parțială a genunchiului este o operație mai puțin stresantă, cu un nivel de durere mai mică și risc scăzut de sângerare intraoperatorie.

Proteza Oxford este concepută pentru a repara doar o parte a genunchiului, fiind mult mai mică decât o proteză totală de genunchi. Din aceste considerente, intervențiile sunt efectuate prin tehnici minim invazive. Șirul avantajelor acestor tipuri de proteze includ recuperea post operatorie mai rapidă, drept urmare mișcarea este mult mai aproape de cea „naturală”.

Viorel Vetrilă, chirurg ortoped-traumatolog: „Atunci când pacientul se prezintă din timp la medic, artroplastia unicompartimentală de genunchi poate fi prima alternativă de protezare. Noi putem interveni într-un stadiu al artrozei în care articulația nu este complet distrusă, iar aceasta ne oferă marele avantaj de a recurge la un tratament chirurgical minim invaziv, respectiv, mai puțin traumant pentru pacient.”

Cum are loc intervenția?

Conceptul de artroplastie unicamerală presupune înlocuirea doar a părții distruse, păstrând totodată cât mai mult posibil din ligamente, menisc, cartilaj și os pe cealaltă parte sănătoasă a genunchiului.

Se recurge la incizii mici, spre deosebire de cele efectuate în cadrul unei artroplastii totale de genunchi. În consecință, se reduce considerabil din afectarea mușchilor și a tendoanelor din jurul genunchiului. Abordul minim invaziv presupune recuperare rapidă și timp redus de spitalizare.

Avantaje esențiale:

Comparativ cu proteza totală de genunchi, unul dintre plusurile esențiale ale artroplastiei parțiale a genunchiului este că părțile sănătoase sunt păstrate. Tot aici putem puncta și următoarele:

  • Abord minim invaziv, respectiv trauma intraoperatorie mai mică
  • Durere scăzută după intervenție
  • Întârzie degradarea și distrugerea întregii articulații
  • Recuperarea și întoarcerea la activitățile normale în timp optim
  • Mobilitate mai bună a genunchiului

Puteți să vă programați pentru o consultație la medicul ortoped-traumatolog la tel. +373 (22) 40 00 40 (disponibil 24/7)