Puterea miraculoasă de relaxare a jocurilor video
joi, iulie 18, 2024
spot_img

Puterea miraculoasă de relaxare a jocurilor video

Lumea ciudată a jocurilor video în care cel mai des caști și te plictisești, cum ar fi tundea gazonului și despachetarea unor cutii, ar putea de fapt să-ți îmbunătățească bunăstarea mintală.

Într-o după-amiază înnorată a lunii noiembrie, m-am trezit stând la computer și jucându-mă pentru prima dată de la gimnaziu. Mă jucam în simulatorul de tuns iarbă, hotărât să tai cu măiestrie gazonul din fața Old Nook Cottage, în timp ce navigam cu o mașină de tuns iarba prin peisajul rural idilic britanic, ca parte a unei afaceri virtuale de amenajare a teritoriului. Am fost hipnotizat, urmărind iarba virtuală din fața monitorului ce se transforma într-o nuanță de verde deschis. Această experiență, a fost departe de zilele mele de adolescență, când mă concentram la blockbuster-ul de acțiune Call of Duty 4: Modern Warfare.

Să te joci în ceva precum simulatorul de tuns iarbă, sună destul de gri, dar este de fapt, la fel de captivant ca un shooter la persoana întâi, unde nici măcar nu te gândești la dileme morale. Nu îmi imaginez că mi-ar plăcea să joc Call of Duty astăzi. Când eram copil, jocul m-a fascinat: intensitatea, imprevizibilitatea și posibilitatea de a muri digital în orice secundă hrănea mintea cu nectarul energizant, mult râvnit. Acum este, de ajuns să intri pe Twitter.

Pandemia și ciclul de știri în general deprimant ce se rotea în jurul ei, mi-au schimbat ideea despre ceea ce reprezintă entuziasm și dorință de viață. Euforia a fost schimbată cu o stare constantă de stres amestecată cu dezgust. În cea mai mare parte a pandemiei, antidotul meu împotriva stării depresive, a fost televiziunea – sezoane întregi din Survivor, urmate apoi de orice dramă de prestigiu care a fost populară în acea săptămână și Superstore ca un somnifer pentru noapte. Mai bine de doi ani mai târziu, televizorul încă mai induce o senzație de repulsie.

Pe de altă parte, simulatorul de tuns iarba îmi aduce aminte de meme-urile din internet – „Fără gânduri, capul gol”. O rundă jucată, oferă o oportunitate glorioasă de a nu mai gândi și de a mă uita la copaci luxurianți, randați pe computer, în timp ce mă simt minunat și remunerat, după ce am îndeplinit o sarcină cu succes.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care jocul a dezvoltat o bază uriașă de fani la scurt timp după lansarea sa în august, anul trecut, de către Skyhook Games. În septembrie, Simulatorul de tuns iarba a avut mai mulți spectatori pe Twitch decât magnificul Call of Duty: Warzone.

Jocurile similare acumulează urmăriri în masă. Profesiile de operare a mașinilor, cum ar fi pilotajul avioanelor (Microsoft Flight Simulator), transportul mărfurilor pe distanțe lungi (American Truck Simulator) și simulatoarele de agricultură (Farming Simulator) au un loc aparte istoria jocurilor de simulare, alături de jocurile din univers alternativ, cum ar fi Animal Crossing: New Horizons și Sims. În ultimul timp, interesul pentru jocurile care implică sarcini banale precum spălarea și da, unboxing-ul, în care pur și simplu scoți articolele de uz casnic din cutiile de carton, a crescut. Spre deosebire de mutarea obiectelor, jocul despre despachetări, este fără putință de tăgadă, captivant. În prezent, este unul dintre cele mai vândute pe platforma de jocuri video – Steam.

A sta ore în șir executând o slujbă sau la treburi casnice virtuale, pare extrem de ridicol până când realizezi ce se întâmplă cu adevărat, când te joci.

Plictiseală

După doi ani de pandemie, mulți dintre noi au nevoie de noi modalități de a elibera stresul. Cincizeci și cinci la sută dintre subiecți au declarat că au folosit jocurile video ca atenuare a stresului în timpul pandemiei, conform unui raport din 2021 al Entertainment Software Association.

Cercetările sugerează că jocurile video posedă proprietăți benefice. Michael Wong, Ph.D, specialist în neuroștiință și profesor asistent la Universitatea McMaster din Ontario, a fost coautor al unui studiu din 2021 citat de Trends in Psychology; care a arătat unele beneficii ale acestora în ameliorarea stresului . Subiecții fie au făcut un exercițiu clasic meditativ de mindfulness, fie s-au jucat în jocul video „Flower”, în care jucătorii acționează în calitate de vânt și suflă petale de flori în aer. Deși meditația a avut superioritate în atenuarea stresului, jocul video nu s-a poziționat prea jos. O teorie presupune că ambele schimbă activitatea creierului pentru a diminua în cele din urmă semnalele ce vin de la amigdală, care induc frică și anxietate. Modificările sistemului nervos central presupuse, pot fi asociate cu reducerea hormonilor de stres și creșterea tonusului sistemului nervos parasimpatic.

Jocurile video plictisitoare ar putea fi noua meditație a secolului 21? Noua yoga? “Oamenii de știință încă nu are a pus în discuție beneficiile specifice pentru sănătatea mintală ale evadării prin divertisment, sau în special ale jocurilor video, dar înțeleg mecanismul lor relaxant”, spune psihiatrul Gregory Scott Brown, MD. “Fiți atenți că evadarea nu vă permite indentificarea și evitarea a ceea ce te stresează și nu evoluează în izolarea cauzelor stresului”, spune el.

Jocul din spatele jocului

După ce m-am jucat în simulatorul de tuns iarbă, m-am trezit mai relaxat decât fusesem toată ziua. Legănarea ierbii, zumzetul muzical al cositoarei. Aceste ingrediente dintr-un joc video – imaginile și sunetele, au proprietatea de a reduce stresul.

Sanatana Mishra, de la dezvoltatorul Unpacking Witch Beam, spune că o componentă esențială a experienței senzoriale și a succesului jocului o reprezintă numeroasele sale sunete Foley, nume dat pentru efectele audio care reprezintă sunete auzite de noi zilnic, cum ar fi zgomotul unui vas de metal plasat pe un raft de lemn. Potrivit compozitorului și designerului de sunet de la Witch Beam, Jeff van Dyck, există aproximativ 14.000 de fișiere de sonore în joc, probabil mai multe decât ați găsi de obicei într-un alt joc. Pe baza feedback-ului primilor cumpărători ai simulatorului de tuns iarbă, dezvoltatorii au mărit numărul vibrațiilor și sunetelor calmante și au redus dificultatea jocului, potrivit lui David Harper, directorul general al Skyhook Games.

Indiferent de motivul pentru care utilizatorii le procură, aceste jocuri par să funcționeze. Tunderea gazonului este relaxantă la naiba. În timp ce amenajarea grădinii s-ar putea să nu-mi placă în mod natural, mișcarea virtuală în jurul copacilor, arbuștilor și chiar în jurul unui gnom de grădină, mi-a calmat temporar anxietatea. Poate că a fost doar experiența de a juca un joc nou, însă m-am deconectat, simțind o evaziune totală, pe care nici o cafeaua nu mi-o oferă pe deplin.

Cui îi pasă dacă afacerea mea de amenajare a teritoriului este un eșec? Am petrecut 17 minute și 30 de secunde și m-am eliberat de stresul vieții.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămenshealth.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău