În copilărie a visat să se facă medic dentist și să-şi deschidă o clinică, unde oamenii să vină nu cu frică, ci cu bucurie. Visul s-a realizat la 100%.
Despre modul cum şi-a modelat caracterul și-a atins obiectivele, despre vise și planuri, despre muncă și familie ne vorbeşte directorul și medicul-șef al clinicii stomatologice Denta Vita Sergiu Suhan.
Mândria clinicii
Clinica „Denta Vita” este situată în centrul istoric al Chișinăului. Edificiul ţine de patrimoniul oraşului, de aceea am efectuat restaurarea fațadei clădirii, care are peste 130 de ani, cu multă grijă. Şi suntem foarte mândri de acest fapt. iar la amenajarea interiorului ne-am străduit să cream o ambianţă confortabilă și convenabilă pentru pacienți și personal.
Aţi zis, că aţi visat din copilărie să vă faceţi medic dentist. De ce, de obicei, copiilor li-e frică de stomatologi?
Exact asta e cauza. În copilărie am suferit mult din cauza dinţilor şi medicilor. Și m-am pus pe gînduri: oare ce e de făcut, ca problema dinţilor să nu fie atît de deificilă. După școală am mers la colegiul medical. M-am făcut tehnician dentar. Apoi a urmat serviciul militar. Am reușit ceva timp să profesez această specialitate. Mi-am dat seama, că cunoştinţele îmi sunt insuficiente și am continuat studiile la universitatea de medicină, după care am deschis prima clinică.
Ați făcut armată. Nu prea mulţi se pot lăuda cu acest lucru.
Consider, că fiecare bărbat trebuie să treacă prin ea. E o şcoală a vieţii. Am fost marinar la Marea Baltică în Polonia, destul de departe de casă. Un mediu neobișnuit pentru mine, dar a fost benefic: am învăţat să mă descurc de unul singur, am devenit mai ferm, mai curajos.
Ce v-a impresionat cel mai mult din practică?
A fost în 1998. Pacient mi-a fost fiul directorului centrului de sănătate în care lucram. Nu am avut la îndemână nici anestezic, nici mijloace auxiliare, cum e ceva normal acum – raze x, tomografie computerizată. Pacientul meu se vaieta, tremura. Mie îmi era frică…Dar m-am isprăvit cu brio. La final am răsuflat ambii uşuraţi.
După părerea Dumneavoastră, ce e mai greu de explicat pacienților?
Necesitatea de a se despărţi de dinte, chiar dacă există indicații directe. Mulți pacienți refuză și îşi crează probleme suplimentare de sănătate. Uneori acestea ţin nu doar de cavitateai bucală.
Va-ţi deschis propria clinică în anul 1999, în plan economic an nu prea reuşit. A fost un risc financiar… Nu va fost frică?
Nu. Sunt ambițios și exigent. Știam că numai în propria clinică pot demonstra de ce sunt capabil şi că vreau un nivel de tratament, care să mă satisfacă și să corespundă standardelor mele. Cu siguranţa, din punct de vedere financiar, nu a fost ușor: am vândut automobilul și pentru a aduna suma necesară, tatăl meu a luat un credit pe numele său (el întotdeauna m-a susținut). Erau şi de acei, care încercau să mă convingă, că nu e cea mai reuşită ideie. Era imediata perioadă de criză economică, prin care a trecut ţara. Încăperea, în care lucram, am închiriat-o. Dar eram sigur, că totul va fi așa cum mi-am propus și nu am greșit.
În pofida faptului, că concurența este foarte dură, Denta Vita se bucură de popularitate. Cum credeți, de ce?
Pacienții venind în Denta Vita înțeleg, că problemele lor nu vor rămîne fără atenție. Este foarte important, ca medicul să ţină cont chiar şi de cele mai mici detalii și să fie foarte consecvent în activitatea sa. Aceste calități le au doctorii noştri. În plus, cred că în clinică trebuie să fie specialiști din fiecare domeniu de stomatologie, pentru că problema fiecărui pacient trebuie privită în ansamblu.
Acest lucru este important. De aceea, colectivul nostru este reprezentat de diverse specialități: terapeuți, chirurgi, ortodonţi, ortopezi, medici pediatri, logopezî. Noi avem propriul nostru laborator și, desigur, un computer de diagnosticare 3D. În cazuri dificile, avem posibilitatea de a convoca un consiliu și de a găsi în comun cea mai bună soluţie. La urma urmei, stomatologia nu e doar plombarea cavităților carioase sau eliminarea unui dinte. Avem pacienții cu grave probleme stomatologice, pe care reușim să le rezolvăm graţie experienței şi măestriei specialiștilor noștri și a tehnicii performante.
Facem totul pentru ca pacienților să le fie confortabil. Avem trei administratori, care lucrează cu pacienții, le programează vizitele, menţin legătura dintre medic și pacient. Noi abordăm foarte serios problemele securităţii sănătăţii. De sterilizarea instrumentarului se ocupă nu аstentele, ci doi angajaţi cu studii medicale superioare. Dar, probabil, nu numai prin aceasta atragem pacienții noștri.
„Denta Vita” este o afacere de familie, deoarece soția mea, de asemenea, e medic dentist – e ortodont. Deşi suntem de specialităţi diferite, lucrăm într-un colectiv. Este, cred, foarte productiv, deoarece clinica e a doua noastră casă.
Aceasta este a treia clinică din viața mea: mai întâi am închiriat o încăpere de 25 de metri pătrați, apoi am deschis o clinică de 60 de metri pătrați, iar acum, în scopul de a oferi servicii de calitate în complex – iar acest lucru este posibil, ne-am dorit o clădire spațioasă.
„Fericire e atunci când dimineața vrei la muncă, iar seara te bucuri că vii acasă”
Cum ați făcut cunoștință cu soția?
În anul 1999 eram la specializare în Sankt-Petersburg. Maria, de asemenea, medic, la acel moment, lucra asistentă medicală. Am descoperit multe afinităţi. Nu ne săturam de vorbă. După un timp, Maria s-a mutat la Chișinău, iar în anul 2001 ne-am căsătorit. Visul ei era de a deveni cardio chirurg, dar în cele din urmă a ales stomatologia.
Deseori sunt întrebat, dacă nu i-am influențat alegerea. Decizia a luat-o de sine stătător, iar dacă am influenţat-o, atunci doar prin propriul exemplu. Acum, Maria este unul dintre cei mai buni medici ortodonți din țara noastră. În 2005 a apărut mult așteptata fiică – Iana. Acum e o domnişoară inteligentă și frumoasă, iar în 2015 s-a născut Elisaveta.
Mulţi soți susţin, că e dificil să lucrezi împreună. Cum reușiți să fiţi alături 24 de ore?
Atunci când munca îţi ia cea mai mare parte a timpului, ar fi fost mai greu dacă nu lucram împreună – practic nu ne vedeam. La urma urmei, stomatologia – nu e o profesie, ci mod de viață. Faptul că soțul şi soția au aceiaşi muncă, e un avantaj. Nu numai că suntem o familie, ci avem interese comune și o cauză comună.
Aţi vrea ca fiica să devenă dentist?
Nu prea. Medic dentist – e o profesie grea. Dar Maria speră să-i transmită experiența sa și cunoștințele unicale, care le-a acumulat în procesul de muncă și de formare continuă. În fiecare zi în stomatologie apare ceva nou. De exemplu, la începutul anului 2015, soția mea pentru prima dată în Moldova a aplicat o nouă tehnologie germană – WIN. Aceste brechete individuale ortodontice de ultimă generatie, personalizate, sunt un lucru colosal. Maria este unicul specialist în Moldova , care lucrează cu aceste dispozitive individuale – WIN și intenționează și în continuare să le introducă în mod mai activ în practică.
Trataţi şi dinţii propriilorl copii?
Dacă trebuie – tratez. Mai des o face mama. Știți, probabil, că medicii nu-şi tratează copiii, rudele apropiate. De fetele mele are grijă un medic pediatru de la clinica noastră și am încredere deplină în el.
La clinică există stomatologi pentru copii și pentru adulți?
Da, la Denta Vita lucrează doi dentişti pentru copii. Stomatologia pentru copii diferă de cea a adulţilor. Ea are un specific aparte.
Este greu să te angajezi la Denta Vita la muncă?
Este destul de dificil. Sunt o persoană foarte exigentă, întregul personal trece o selecție riguroasă. La noi lucrează doar cei mai buni. Cu mulți dintre medici colaborăm de peste zece ani. Periodic, este adevărat, se schimbă personalul tînăr, dar pentru că sunt domnişoare, se căsătoresc și, după o perioadă, pleacă în concediul de maternitate. O astfel de schimbare doar ne bucură.
„Dentist – e o profesie grea, care necesită angajament complet”
Cum apreciați nivelul de pregătire al tinerilor specialiști în stomatologie?
Greu de răspuns la această întrebare. Ca și în toate timpurile, nivelul de pregătire al medicilor este diferit. Cineva munceşte mult, e responsabil, cineva nu acordă atenția cuvenită, cineva își dă seama că a greșit în alegerea instituției de învățământ superior. Se întâmplă, că absolventul are lacune în cunoștințe teoretice, pe cînd în practică – e foarte bun.
Pot spune cu certitudine: acum e mult mai ușor de învățat decât în zilele tinereței mele. Cu 19 ani în urmă nu aveam internet, acces liber la informațiile necesare.
Aveţi un vis care nu ţine de medicină?
Da, vreau să conduc un iaht. Am suflet de marinar. Marea – este slăbiciunea mea. Sper foarte mult, că cîndva voi sta la cîrma unui vas maritim.
Cum vă relaxaţi după o zi de muncă?
Acasă, alături de fete și soție. Îmi place meseria mea, dar obosesc de ea, deaceea apreciez liniștea serilor din familie. Fiicele mele acum traversează o perioadă interesantă. Iana nu mai este copil, dar nu e nici matură, deşi o face pe adultul. E emotivă și sensibilă și-mi place să văd cum combină cele mai bune trăsături ale noastre – ale Маşеi şi ale mele. Iar Liza e un minunat copil, care încântă întreaga familie. Din păcate, copilele cresc repede, de aceea îmi doresci să petrec alături de ele tot timpul liber.
Sunteți o persoană fericită?
Cu sigurantă, sunt un om fericit! Am o profesie, pe care am visat-o încă din copilărie, un loc de muncă dorit, o soţie minunată și fiice adorabile. Nu vreau să fac filosofie și să căut un sens mai profund pentru cuvîntul „fericire”. Fericirea este atunci când dimineața vrei la muncă, iar seara eşti bucuros să vii acasă.
Ce le doriți cititorilor noștri?
Dinţii – sunt oglinda zâmbetului și dacă ei vor fi sănătoşi și frumosî, veți zâmbi fără sfială.