Amnezia

 

 

 

Amnezia
Amnezia se caracterizează prin absenşa parţială sau totală a capacitţii de reamintire a amintirilor şi evenimentelor care au avut loc în trecutul nu prea îndepărtat.Adeseori această maladie este însoţită de următoarele perturbări de tip neuropsihiatric ca:tulburările de vorbire şi a reflexelor mentale ,a percepţiei şi atenţiei sau de perturbările de tip afectiv ca:depresia şi stările alarmante.
Cauzele apariţiei
Cauzele esenţiale ale amneziei care a apărut instantaneu şi sub formă acută sunt:
Trauma cranio-cerebrală;
Encefalita de tip herpetic;
Ictusul;
Encefalopatie de geneză metabolică;
Intoxicările.
Hipotalamusul este foarte sensibil la sindromul de ischemie şi hipoxie;funcţionarea acestuia poate fi tulburată în cazul în care circulaţia sîngelui se întrerupe şi atunci apare o stare de înăbuşeală sau de o intoxicare cu oxizi de carbon.
Amnezia care apare treptat poate fi cauzată de bolile degenerative ale cutiei craniene,tumorile onciologice,diabateri psihice ş.a.Deficienţele de memorie de tip tranzitoriu pot fi cauzate de atacurile epileptice,migrene şi de tulburările circulaţiei sîngelui în cutia craniană.
Simptome
Amnezia poate fi cauzată de o traumă sau o boală .În majoritatea cazurilor deficienţele de memorie sunt cauzate de afectarea părţii limbice a craniului(hippocampusul,segmentele mediale bazale ale crustei frontale).În asemenea cazuri omul nu poate memora o informaţie nouă şi drept urmare pacientul nu ţine minte evenimentele care s –au petrecut după începutul bolii.Acest tip de maladie se numeşte amnezie anterogradă.
Capacităţile intelectuale,atenţia şi vorbirea nu sunt tulburate la asemenea persoane şi din această cauză la prima conversaţie cu aşa oameni ei crează impresia de oameni absolut sănătoşi însă dacă conversaţia a fost întreruptă pentru cîteva minute şi apoi prelungită,putem observa că omul nu ţine minte absolut nimic din cele discutate recent.
În cazul amneziei de tip retrogradat apar abateri mici ce ţin de memorarea evenimentelor care au avut loc pînă la începutul bolii.În cazul acestiu tip se reamintesc mai bine evenimentele ce au avut loc mai de mult decît acelea care au avut loc recent.Adeseori asemenea persoane îşi pot completa evenimentele uitate cu aşa zisele amintiri false.
Informaţia ce ţine de identificarea propriei personalităţi este destul de constantă faţă de procesele amnezice,aceasta se întîmplă cu persoanele care suferă de o formă gravă de amnezie.
Dacă pacientul suferă de amnezie de tip retrogradat cu imposibilitatea de a se identifica pe sine însuşi sau de a identifica evenimentele importante din viaţa personală atunci se pune diagnoza de amnezie de geneză psihogenă care apare în cazul atacurilor isterice sau a tulburărilor psihice.
Tipuri de amnezie
Se cunosc următoarele tipuri de amnezie:
1. Amnezia retrogadă se caracterizează prin lapsusurile ce ţin de amintirile evenimentelor care au avut loc pînă la începerea bolii.
2. Amnezia anterogradă se caracterizează prin pierdera capacităţii de a memora acele evenimente care au avut loc după începutul bolii.Necătînd la acest fapt omul poate ţine minte foarte bine toate evenimentele care au avut loc cu mult timp în urmă.Deseori persoana poate suferi simultan atît de amnezia retrogadă cît şi de cea anterogradă.Aceasta se întîmplă din cauza că a fost afectat hipotalamusul şi părţile temporale medii.
3. Amnezia fixativă se caracterizează prin tulburări ce ţin de capacitatea de memorare a amintirilor care au loc în momentul de faţă.Aşa stare este o parte componentă a sindromuli Korsacov.
4. Amnezia pe fon de traumă este cauzată de traumarea cutiei craniene şi adeseori este diagnosticată ca o maladie temporară.
5. Sindromul Korsacov se caracterizează prin îmbinarea amneziei retrograde şi a celei anterograde de formă acută care este provocată din cauza lipsei de vitamina B1 în creierul uman în complex cu alte simptome specifice.Cauza cea mai frecventă care provoacă apariţia acestui simptom este :consumul excesiv de băuturi alcoolice(alcoolismul).Mai pot fi şi alte cauze ca de exemplu:malnutriţia sistemică.
6. Amnezia disociată se caracterizează prin uitarea faptelor din viaţa personală,la fel bonavul nu ţine minte nimic din cunoştinţele generale acumulate pe parcursul vieţii.Aşa fel de amnezie este diagnosticată în urma unei traume psihologice.
7. Fuga de tip disaciotiv este o formă grea a amneziei.Oamenii care suferă de maladia în cauză foarte des pot fără anume motive să plece în alt oraş şi să înceapă acolo o viaţă nouă ,uitînd totalmente despre viaţa lor de odinioară,uitînd datele personale chiar şi numele.Foarte des asemenea oameni pot să ia un alt nume şi să se angajeze la serviciu.Aşa stare poate dura de la două-trei ore pînă la cîteva luni.Uneori poate dura şi un timp mai îndelungat după care ei brusc îşi aduc aminte de toate evenimentele din viaţa lor trecută şi uită tot ce s-a întîmplat toată perioada cît a persistat tipul dat de amnezie.
8. Amnezia infantilă se caracterizează prin incapacitatea omului de a nu-şi aduce aminte toate evenimentele care au avut loc la vîrsta puerilă şi fragedă.Cauza principală o constituie dezvoltarea insuficientă a unor părţi componente ale cutiei craniene.
9. Amnezia posthipnotică se caracterizează prin incapacitatea omului de a nu-şi aduce aminte toate acţiunile şi evenimentele care au avut loc cu persoana în timpul unui seans de hipnoză.
Tratament
În cazul în care bola nu manifestă procese progresive ,pentru eficacitatea tratamentului indicat se va indica o cură de reabilitare direcţionată pe linia neuropsihologică. Medicamentele prescrise de medic au scopul de a stopa maladia în cauză.El indică preparate care ar fortifica transmisia colinergică a proceselor de percepţie a creierului.Aceste medicamente ar fi următoarele:
Piracetam(două-patru grame pe zi);
Gliatilina(400-800 de mg. de trei ori pe zi);
Piritinol(300-600 de mg. pe zi);
Cerebrolisin(10-20 de ml.intravenos);
Semax.