Coronavirus. Situația în lume

коронавирус - пандемия

L-a început am urmărit răspândirea noului coronavirus fără prea multă îngrijorare, dar cu cât se apropia „linia frontului”, cu atât temerile au început a creşte mai repede.

Astăzi și în țara noastră există COVID-19 – la data de 19 martie după prânz au fost înregistrate 36 de cazuri, o persoană a fost vindecată. Din păcate, există şi o victimă.

Care e situaţia în alte state?

România

Până la scrierea acestui articol, se știa că numărul de cazuri peste Prut a ajuns la 277. În țară a fost introdusă o stare de urgență, traficul aerian a fost limitat, instituțiile au fost închise, întrunirile a peste 100 de persoane au fost interzise. Regimul va dura 14 zile. Cu toate acestea, carantina nu este respectată atât de strict pe cât s-ar dori – la Galați, un om cu un diagnostic nedefinit (sub suspiciune) a fugit din spital. Din fericire, a fost reținut – se îndrepta spre București într-un microbuz.

Italia

Italia ocupă locul 1 în Europa cu numărul de cazuri de COVID-19 – aproape 29 de mii de persoane (conform unor rapoarte – 35 de mii de persoane). Zilele trecute, coronavirusul a curmat viața a 475 de italieni, peste 2.900 de oameni au murit deja din cauza COVId-19 în timpul pandemiei din Italia. Cei mai mulți pacienți, potrivit autorităților locale, aveau patologii de sănătate înainte de infecție și sunt vârstnici (se crede că o mare parte a populației din Apenine sunt persoane în vârstă). Țara a declarat o stare de urgență, auto-izolare și carantină strictă. În orașele mici, efectele pozitive ale măsurilor au devenit vizibile.

Rusia

Începând cu amiaza zilei de 19 martie, numărul cazurilor din Federația Rusă a ajuns la 199. În ultima zi diagnosticul a fost confirmat la 56 de persoane. Astăzi a devenit cunoscută prima rusoaică moartă. A murit la vârsta de 79 de ani, a fost internată în 15 martie, dar din cauza prezenței multor boli cronice (diabet de tip 2, hipertensiune arterială, ateroscleroză), nu a putut depăși coronavirusul. Populația a început să cumpere mâncare și măști. Sunt planificate procesi religioase în centrul Moscovei – pentru a scăpa de pandemie. Vladimir Putin se află la Sevastopol și asigură populaţia că situația este sub control.

SUA și Franța

Donald Tramp, ca şi președintele francez, a declarat război coronavirusului, şi-a luatat atribuţii extraordinare. Până miercuri, 18 martie, numărul de decese în Franța din cauza COVID-19 a ajuns la 264 (89 la 17 martie). Numărul total de infectați a depășit 9000. Boala este înregistrată în toate regiunile țării, a fost declarată o situație de urgență, e interzis de a părăsi casa fără motive întemeiate – peste 4000 de persoane au fost deja amendate.

În Statele Unite numărul de cazuri până în 19 martie a fost de peste 9.300 de persoane, există cazuri în toate statele, 150 de persoane au murit deja. Tramp a închis granița cu Canada, a suspendat eliberarea vizelor și a introdus o lege privind utilajele de apărare, astfel încât, în cazul unei catastrofe, să ceară bani din afacerile din țară.

China

Din Uhan, China, și a venit năpasta. Cu toate acestea, astăzi, datorită mobilizării generale din țară, algoritmii clari de acțiuni și disciplina a cetățenilor, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate doar 13 cazuri (12 dintre ele din străinătate) de COVID-19. Și China este un stat cu o populţie de miliarde. În total au fost înregistrate (pentru întreaga perioadă a pandemiei) peste 90.000 de cazuri. Analiștii din întreaga lume consideră că aceasta este o victorie, o victorie comună pentru chinezi, care au ascultat autoritățile și au trecut cea mai strictă carantină.

În lume

Până în dimineața zilei de 19 martie în lume au fost înregistrate 218.814 cazuri de boală coronavirus, cu un rezultat fatal – 8810, şi 84 113 -recuperat.