Corp străin în ureche

TerraMedCopiii, odată cu dezvoltarea lor şi necesitatea, cît şi curiozitatea cunoaşterii lumii înconjurătoare, dar şi a propriului corp, deseori ajung în situații imprevizibile şi periculoase, în care jucăriile sau alte obiecte ocazionale sunt introduse în orificiile fiziologice ale corpului. Ceea ce ține de sfera ORL ăstea sunt nasul, urechea şi cavitatea bucală.

Corpii străini auriculari pot fi endogeni, adică produşi de organism (dopul de cerumen sau dopul epidermic) sau exogeni, care provin din mediul înconjurător. Corpii străini exogeni pot fi clasificați în: animați sau vii, fiind reprezentați de insecte pătrunse accidental în ureche, şi neanimați, introduşi de pacient în ureche, în special de către copii (semințe, bucatele de plastic, boabe, fragmente de jucărie sau hârtie).

Insectele, care pătrund în urechea externă, pot provoca panică. Acestea pot pătrunde ziua, când se doarme în aer liber, dar mai ales noaptea, în timpul somnului, se stecoară încet fără să-și facă simțită prezența înainte de a ajunge pe pavilionul urechii. Senzația de corp străin în ureche se poate manifesta în diferite moduri.

Obiectele ascuțite pot provoca dureri, rotunjit – afecta auzul şi să livreze disconfort. Insectele pot stârni, zgomot, cauza mâncărimi, în timp ce copilul începe să se scarpine și trage de ureche.

Măsuri de prim ajutor în caz de corp străin în ureche:

  1. Ideal ar fi să se poată elimina corpul străin din ureche, de către un medic.
  2. Cand ajutorul medical nu poate veni prompt, țineți persoana liniştită şi folosiți o lanternă sau altă sursă de lumină puternică pentru a inspecta urechea.
  3. Inclinati capul victimei pe partea urechii afectate, astfel încât să facilitați căderea obiectului.
  4. Dacă puteți să observați obiectul străin din ureche, încercați să il îndepărtați cu precauție folosind o pensetă.

Transportați victima la un specialist dacă nu reuşiți să îndepărtați obiectul din ureche (sau rămân resturi din acesta în ureche), dacă durerea este severă sau disconfortul persistă şi după ce obiectul a fost scos.

Incercarea forțată de a elimina corpul străin din ureche poate duce la complicații auriculare cu apariția anumitor simptome.

Care sunt aceste simptome?

  • Pierderea auzului de calitate.
  • Dificultate în descărcarea obișnuită de cerumen.
  • Procesul inflamator în ureche.
  • Aspectul de puroi din ureche.
  • Disconfort, apariția durerii.

Atenție!!! NU!!!

Nu riscați perforarea timpanului unui copil care se agită, duceți copilul la medic pentru extragerea corpului străin.

Aveți griă să nu împingeți mai mult obiectul în interior. Să nu loviți urechea sau să încercați să o eliberați făcand uz de forță.

Sunt total contraindicate manevre de extragere efectuate de către bolnav sau personal necalificat, în special cu bețisoarele de vată sau obiecte ascuțite, deoarece se pot produce complicații ca: infecția sau şi mai grav – lezarea timpanului, inclavarea în urechea medie cu lezarea osisoarelor de la acest nivel, paralizie de nerv facial sau leziuni ale urechii interne, cu hipoacuzie sau surditate ireversibilă, definitivă.

Dacă se neglijează corpul străin în ureche mai mult timp poate apărea o suprainfecție locală (otita externă). Simptomele sunt: durere, scurgere purulentă sau sangvinolentă din ureche cu miros neplăcut.

Tratamentul constă în extragerea corpului străin prin spălatură auriculară sau prin manevre specifice cu instrumentar adecvat sub microscopul optic de către medicul specialist ORL. Corpii străini animați trebuie omorâți cu substanțe uleioase anterior extragerii.

La nevoie, în cazul corpilor străini inclavați sau fixați, imposibil de extras pe calea pe care au pătruns, situați în vecinătatea timpanului sau în urechea medie, se extrag pe cale chirurgicală sub anestezie locală sau generală.

Canalul urechii externe se astupă uneori cu o substanță specifică şi mai puțin străină: cerumenul.

Dacă se întamplă asa ceva, nu căutați tampoanele de vată. Curățarea canalului urechii cu un tampon nu face, probabil, decat să împingă cerumenul în interior, spre timpan. Mai degrabă, irigați canalul cu apă caldă sau cateva picături de apă oxigenată 3 % pentru a desprinde şi a îndepărta ceara. Sau folosiți soluții speciale, care fragmentează dopul de cerumen şi favorizează eliminarea mai uşoară a acestuia.

In cazuri mai dificile adresați-vă unui specialist ORL, care poate să curețe în siguranță acumularea de ceară uscată din canalul auditiv.

Sănătate!