Premieră în Republica Moldova – o metodă nouă avansată de înlăturare a herniei discale intervertebrale

La invitația lansată de către doctorul Ion Stupac, doctorand, asistent la Catedra de Traumatologie și Ortopedie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” (șef catedră – profesorul Nicolae Caproș) a avut loc vizita de colaborare cu participarea lui Valentin Piontkovschi, doctor în științe medicale, membrul societății internaționale de chirurgie mini-invazivă a coloanei vertebrale (ISMISS) și a (SICOT), medic de onoare al Ucrainei.

În premieră, în Republica Moldova, a fost efectuată intervenția chirurgicală – discectomia percutanată transforaminală endoscopică a herniei discale. Mai simplu, este o operație cu vizualizare endoscopică și înlăturarea a unei hernii discale intervertebrale, sub protecția anesteziei locale. Aceste intervenții chirurgicale au fost efectuate de către doctorul Ion Stupac, în colaborare cu medicul din Ucraina, Valentin Piontkonsvhi, de la care a preluat experiența acestei tehnici, de chirurgie percutanată transforaminală endoscopică a herniilor de disc, la cursurile practice specializate.

Scopul vizitei a fost de a realiza schimbul de experiență legat de noile tehnologii, anume înlăturarea herniei discale endoscopic în cadrul clinicii private TerraMed. Doctorul Ion Stupac a menționat, realizarea acestor tipuri de intervenții chirurgicale cu utilizarea celor mai moderne tehnologii este deja posibilă și în Republica Moldova. Clinica privată TerraMed, condusă de directorul general Mihail Ivas, dispune de toate echipamentele necesare pentru efectuarea operațiilor de o asemenea complexitate.

Această tehnologie modernă asigură îmbunătățirea rezultatelor tratamentului chirurgical al pacienților cu hernii discale intervertebrale de diversă localizare, stenoză precum și alte patologii ale coloanei vertebrale.

Cum se efectuează operația?

Valentin Piontkovschi a explicat, coloana vertebrală lombară este alcatuită din 5 vertebre, între care, se află discuri intervertebrale. Prin orificii foraminale ies rădăcinile nervoase. Când se formează hernia de disc, ea comprimă rădăcina nervoasă, iar pacientul suferă durere în spate, care radiază spre membrele inferioare.
Hernia intervertebrală este o maladie destul de frecventă, dureroasă, care potrivit OMS, apare la 100 din 100.000 de oameni.

Operația clasică, care anterior se efectua pe scară largă în întreaga lume, una de tip deschis – chirurgul ajunge la structurile posterioare ale coloanei vertebrale, întră în canalul spinal și înlătură hernia. Această metodă este eficientă, dar mai traumatică.

Chirurgia endoscopică este caracterizată prin faptul că, chirurgul sub protecția anesteziei locale, folosește o micro-cameră, intrând in spațiul foraminal vizualizînd hernia și rădăcina nervoasă fără leza mușchii. Operația necesită doar o mică incizie – aproximativ 7-8 mm. În canal, chirurgul lucrează cu instrumente endoscopice și coagulare cu radiofrecvență, fiind următoarea generație tehnologică după laser, care nu afectează structura nervoasă.

Recuperare rapidă

Chirurgia endoscopică reduce considerabil timpul de recuperare. În majoritatea cazurilor, deja a doua zi după intervenție sau în aceeași zi, pacientul se externează din spital și poate duce un mod activ de viață. Un avantaj important este că lipsa riscului de formare a aderențelor cicatriciale.