Fractura de femur – una dintre cele mai complicate intervenții
Fractura de femur este un eveniment deosebit, deoarece “osul coapsei” este unul dintre cele mai mari și puternice oase din corp. La persoanele tinere pentru a-l fractura este necesară o forță semnificativă și așa s-a întâmplat și în cazul lui Sergiu, în urma unui accident rutier.
Tânărul în vârstă de 21 de ani s-a adresat de urgență la echipa de traumatologie a Spitalului Internațional Medpark. În urma investigațiilor imagistice s-a stabilit diagnosticul de fractură cominutivă de femur și echipa chirurgicală traumatologică s-a mobilizat imediat. A urmat operație de o oră și fixarea osului cu tijă centromedulară.
Nicolae Bajurea, chirurg ortoped-traumatolog: „Din fericire pacientul a avut un traumatism izolat, adică doar fractura de femur și nu a mai avut alte leziuni, cum se întâmplă de obicei în cazul accidentelor rutiere. Tratamentul de elecție în acest caz este osteosinteza femurului cu tijă centromedulară, intervenție prin care fixăm fractura de femur.”
Cum are loc intervenția?
În timpul intervenției, o tijă metalică este introdusă în canalul medular al femurului, printr-o mică incizie la nivelul șoldului sau genunchiului. Tija este apoi fixată la ambele capete de os cu ajutorul șuruburilor speciale. Această metodă chirurgicală este minim invazivă și asigură recuperarea mai rapidă, concomitent cu stabilitatea construcției pe parcursul procesului de vindecare.
Sergiu, pacient: “Dacă e să analizez tot ce mi s-a întâmplat, desigur pot spune că a fost un nenoroc să trec printr-un accident, dar sunt fericit că am ajuns la Medpark. Am avut alături medici profesioniști, pe mâna cărora m-am lăsat fără nicio ezitare. S-a simțit că fiecare membru al echipei își are rolul său important în tot acest mecanism și au grijă 24/24 de tine și de sănătatea ta.”
După 5 zile petrecute în spital, pacientul a plecat acasă deplasându-se singur și în curând nu va mai avea nevoie de cârje. Urmează o perioadă de recuperare și în funcție de rezultatele evaluării imagistice, peste 2 luni se poate permite sprijinul deplin pe piciorul operat.
De ce depinde recuperarea pacientului?
Materialele folosite în timpul intervenției (implanturi, tije sau plăci metalice) preiau ulterior funcțiile mecanice de flexiune, presiune, torsiune şi forfecare ale membrului operat. De aceea este foarte important să se aleagă implanturi din materiale calitative și de cea mai potrivită dimensiune pentru fiecare pacient în parte.
Un alt factor important este expertiza echipei chirurgicale și tehnicile folosite, care pot influența semnificativ timpul de recuperare și mobilitatea ulterioară a pacientului.
De ce să alegi serviciul de traumatologie Medpark?
- Echipă profesionistă de chirurgi ortopezi-traumatologi, cu cea mai vastă experiență în tratamentul fracturilor;
- Disponibilitatea unei game variate de consumabile de diferite mărimi și grosimi, pentru a se adapta canalului medular al fiecărui pacient;
- Utilizarea doar a materialelor de înaltă calitate;
- Recuperarea mai rapidă a pacientului și revenirea la stilul obișnuit de viață;
- Linie de traumatologie pentru maturi, disponibilă 24/24.