În perioada 7 – 11 octombrie în capitala Irlandei, a avut loc cel de-al 60-lea Congres anual al filialei europene a Colegiului Internațional al Stomatologilor ICD (Colegiul Internațional al Stomatologilor). Despre participarea la congresul acestei organizații autoritare, a povestit doctorul în medicină și medicul șef al Centrului UniDentArt Dorin Istrati.
Sanatate. Dorin, vorbiți-ne despre congresul la care ați reprezentat țara noastră.
Dorin Istrati: Congresul a fost organizat de către Colegiul Internațional al Stomatologilor (ICD) – una dintre cele mai prestigioase organizații din lume, filialele teritoriale ale cărea sunt dizlocate în întreaga lume. În secțiunea europeană a comunității Moldova face parte din sectorul Europei Centrale și de Sud. La congresul din acest an, care a desfăşurat lucrările în Dublin, au participat medici din 45 de țări europene.
Care sunt principalele direcții și felurile de activitate ale ICD?
D.I.: Comunitatea are scopul de a susținere realizările profesionale ale medicilor și contribuie la prosperarea cunoștințelor științifice în domeniul stomatologiei. În rapoartele, aprobate de către colegiu, se analizează metodele inovatoare și planurile de tratament în diferite domenii ale stomatologiei – chirurgie, ortopedie, ortodonție ș.a. De asemenea, ICD se implică activ în programele de caritate și deschide birouri stomatologice în țările subdezvoltate, unde lucrează voluntarii.
Cum poți deveni membru al acestei comunități prestigioase?
D.I.: Membri ai asociației pot deveni doar doctorii, care au grad ştiinţific și sunt prezentați de profesori din altă țară. Modalitatea de admitere e următoarea: candidatura este discutată detaliat și multilateral studiată și aprobată de către Consiliul ICD. Candidatul primește statutul de fellow member – membru al organizației după intrarea oficială în colegiu, care are loc la ceremonia de gală.
După admiterea în comunitate, specialistul este invitat la congresele tuturor birourilor regionale. Cu șase ani în urmă, doi candidați din Moldova – colega mea Diana Uncuţă și eu – au fost admiși în filiala europeană a ICD. Consiliul filialei europene a ICD pledează pentru atragerea mai multor specialişti din Europa de Est.
Spre regret, după cum a observat președintele filialei, Tom Fini, există mai multe piedici serioase, inclusiv cele financiare, care nu permit desfăşurarea mai amplă a acestei tendinţe. E vorba de dentiștii instituțiilor de stat. Dar membrii consiliului caută soluții pentru a depăși aceste dificultăți.
Care au fost subiectele-cheie la congres? Au fost rapoarte despre stomatologia terapeutică?
D.l.: Sloganul conferinței științifice „Instruirea fără frontiere” reflectă subiectul general al prezentărilor. Majoritatea rapoartelor au fost dedicate intervențiilor chirurgicale maxilo-faciale.
Prioritară a fost tema bolilor oncologice a zonei maxilo-faciale, au fost puse în discuţie și noile metode de tratare a tumorilor de cancer și a chirurgiei plastice după îndepărtarea acestora.
În anul acesta rapoarte din domeniul stomatologiei terapeutice, în care mă specializez, au fost mai puține. Unul dintre raportori a fost Dr. Hal Duncan, reprezentantul irlandez al Societății Europene de Endodonție (ESE).
Raportul său Vital pulp treatment: novel solutions to old problems a fost dedicat studiului regenerării celulozei și posibilitatea de a folosi celule stem pentru a stimula acest proces. Am fost foarte mulțumit, pentru că în 2013 am studiat acest subiect în teza mea și am fost primul, care a demonstrat clinic această maladie.
Aţi prezentat raport în acest an?
D.I.: Am participat la acest congres în rol de ascultător. Posibil în 2017 voi face raport despre metodologia dezvoltată de mine în tratamentul canalelor radiculare la copii cu rădăcină neformată în dinții afectați de procesul patologic osteodestructiv în boli cum ar fi parodontita cronică.
Aţi avut posibilitatea de a cunoaşte Irlanda și cultura ţării?
D.I: Programul de activitate în cadrul congresului prevedea timp liber. Organizatorii forumului au pregătit un program cultural și cognitiv bogat. Având în vedere, că Dublin este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, are numeroase obiective istorice, participanții la congres au avut ocazia să se familiarizeze cu istoria țării.
În prima zi am fost invitați la o manifestare culturală irlandeză, care a avut loc la fabrica celebrului brand de whisky Jameson. Impresionantă a fost excursia la Belfast, care a încheiat forumul. Călătoria a fost atât productivă, cât și plăcută.
Atât în Moldova cât și în străinătate, o atenție deosebită este acordată problemei inovării, însă se vorbește puțin despre realizările medicilor dentiști, precum și despre nivelul lor de profesionalism. Care e motivul?
D.I.: E greu de spus. Într-adevăr, există o mulțime de discuții despre inovare, dar, mi se pare, că puțini doctori aplică tehnologii noi la 100%, dar
exact ele reprezintă punctele-cheie ale tratamentului. Dacă există tehnologie, aceasta trebuie pusă în aplicare și respectată cu strictețe.Pentru o îmbunătățire calitativă, medicii ar trebui să se concentreze asupra fiecărui detaliu.
Unii medici vorbesc destul de mult despre meritele sale, dar cred, că apreciere medicului il dă pacientul – acesta este cel mai destins juriu. Este foarte important să alegi metoda corectă de tratament, abordarea rațională a acestuia, să ții cont de starea psihologică, fără a acorda atenție poziției sociale a pacientului.
Venind la clinică, persoanei deja îi este frică, deci este important să plece de la dentist cu un zâmbet. Aceasta este politica medicilor din clinica mea. Mulți judecă despre dentist, în funcție de numărul de certificate și de diplome, pe care el le posedă. Dar acest lucru nu este principalul în munca sa. A fi dentist e o misiune și o artă.
În calitate de membru al Colegiului Internațional al Stomatologilor se presupune nu doar participarea la congrese, forumuri și conferințe, ci și activități educaționale, științifice și didactice. Spune-ne despre acest aspect al muncii.
D.I. Cunoștințele și abilitățile dobândite le împărtăşesc în cadrul Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie N.Testemițanu, unde predau medicilor și rezidenților la catedra de terapie stomatologică post-universitară, precum și la cursurile și atelierele de lucru în țările CSI și Europa, unde sunt invitat.
Desigur, participarea la forumuri științifice – e importantă pentru dezvoltarea profesională, dar de multe ori se întâmplă, că medicii au fost la diverse conferințe, au ascultat discursuri și recomandări, dar nu au putut, nu au vrut sau nu au îndrăznit să le folosească.
De asemenea, e posibil în cadrul unui forum să auzi o informaţie interesantă, care se înregistrează în memorie, şi te inspiră la ceva nou. Un rol foarte important îi revine comunicării cu profesioniștii din domeniul stomatologiei. Posibilitatea oferă un stimulent pentru a avansa.
E IMPORTANT!
Conform statisticilor OMS, cancerul oral este mai frecvent în ţările în curs de dezvoltare, decât în țările dezvoltate. Pentru bărbați e de la 1 la 10 cazuri la 100 000 de persoane. În Asia Centrală de Sud cancerul oral este unul dintre cele trei tipuri mai frecvente ale maladiei. În India, rata de incidență a cancerului oral este de 12,6 la 100 000 de persoane. Este de remarcat faptul, că creșterea bruscă a incidenței cancerului oral / faringian a fost înregistrat în mai multe țări și regiuni, cum ar fi Danemarca, Franța, Germania, Scoția, Europa Centrală și de Est, și într-o măsură mai mică – în Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii.
Теxt: Аnа Russu
Foto: Victor Doroșenco