Endometrioză și infertilitate asociată, la care medic trebuie de adresat?

Medpark stabilirea endometriozei

 

Ginecologii recomandă laparoscopia pentru a stabili endometrioza. Multe dintre femei vor apela procedura dată, fiind sigure, că vor „trata” maladia, cu minimum de semne şi într-un termen foarte scurt.

Spre regret, boala reapare frecvent! Iar consecinţa intervenţiei poate provoca infertilitate, deoarece se exclude din țesutul ovarian sănătos. Problema ce ţine de fertilitate se acutizează mult.
Dacă femeiele se vor adresa unui specialist în fertilitate, acesta le va orientata spre FIV.
Fiind indecise, multe renunţă la tratament.

Optăm mai întâi FIV și nu laparoscopie?

La stabilirea tratamentului e necesar să se ţină cont de:

Medpark laporascopia• Vârstă;​
• Masa ovariană;
• Gravitatea maladiei;
• Alte simptome, în afară de infertilitate;
• Vechimea problemei de fertilitate;
• Starea uterului, trompelor uterine sau calitatea spermei – sunt factorii, care influenţează infertilitatea.

Prezenţa doar unei dintre aceste cauze face ca graviditatea să nu survină.
Vârsta e factor important şi tratamentul corect necesită stabilit urgent ca stimulare a sarcinii. E o recomandare și pentru pacientele cu masă ovariană scăzută, deoarece operația complică situația. În cazul celor cu rezervă ovariană bună – riscul e de a pierde din această masă.

FIV facilitează mult șansele unei sarcini, care duce la ameliorarea stării generale.
Maladia dată influenţează calitatea vieții (sexul se face dureros) și laparoscopia e alegerea corectă, deoarece elimină leziunile, lichidând durerea.

Dacă scopul este conceperea unui copil, prioritatea e în mărirea șanselor de a naşte, recurgând la metodele de reproducere respective.

Factor important – rezerva ovariană

E regretabil, că unele femei nu sesizează situaţia, dar sunt şi ginecologi, care nu ţin cont de ea! Ei se concentrează pe ”lecuirea bolii”, descoperite pe parcursul ultrasonografiei sau a laparoscopiei. Deseori posibilitatea de a naşte nu e depistată la timp, ci se face după operație – când de regulă e târziu.
Funcția ovariană trebuie verificată până la tratament pentru a stabili care este ponderea țesutului ovarian normal. Examinarea o face un specialist în fertilitate printr-o metodă de ultrasonografie transvaginală și testarea nivelului de AMH-hormon antimuller din sânge. Testele se fac concomitent în scopul exluderii unei erori.
Dacă rezultatele sunt indicate, alegeţi intervenția. Un chirurg experimentat va păstra fertilitatea. Şi totuşi, riscaţi ca masa ovariană să scadă.
Intervenția chirurgicală nu e indicată, când ea e scăzută. Opțiunea cea bună este tratamentul FIV!

Ţineţi cont de perioada de recuperare!

Consecinţele operaţiei sunt imprevizibile, dar şi pierderea timpului prețios e o primejdie. Sărcina, de regulă, apare peste 6-12 luni după laparoscopie. Dar sunt şi cazuri contrare. Veți recurge la FIV, șansele, însă, vor fi mai mici (dacă vârstă e mare, iar posibilităţile limitate). Când alegeţi un tratament analizați foarte bine situaţia!

 Fertilizarea In vitro – depinde de mulţi factori!

Medpark fertilizarea In vitroASRM* și ESHRE* exprimă părerile experților privind tratamentul maladiei date:
• Şansele succesului nu îmbunătăţesc rezecția endometrioamelor pînă la FIV;
• Intervenţia poate diminua rezerva ovariană și compromite o ulterioară stimulare;
• Nu e recomandată laparoscopia în cazul unei endometrioze ușoare/medii, singurul scop fiind cel de a îmbunătăți fertilitatea. În cazul dacă graviditatea întârzie se recomandă FIV;
• La stabilirea tacticii tratamentului contează vârstă, vechimea infertilității, gradul maladiei, actualitatea durerii pelviene şi a altor factori de infertilitate.
Chiar şi metodele avansate de investigaţii pot da greș, fiind pricina unor intervenții nejustificate. Deseori se depistează chisturi ovariene de 1-2 cm, care sperie pacienta, iar unii medici intră în panică. Dar ei nu trebuie trataţi, ci doar monitorizaţi.

Scopul principal e de a naște un copil

Endometrioza, stabilirea și lecuire ei, dar și rezerva ovariană, sunt importante, scopul final, însă, e cel de a naşte.

Informaţia expusă are caracter cognitiv. Împreună cu specialistul în fertilitate decideţi ce e primordial în situația concretă.

Medicul reproductolog de la Medpark consultă GRATUIT la numărul de telefon: 022 22 40 00 40!

*Societatea Americană de Medicină Reproductivă a publicat opinia despre endometrioză și infertilitate – Fertility and Sterility®, 2012.

*Societatea Europeană pentru Reproducere Umană și Embriologie – în ghidul cu aceeași temă, publicat în 2013.