Enignmatica inimă feminină şi bolile cardiovasculare, care o însoţesc

Inima feminină este sensibilă şi tainică. Ea este mai mică decât cea bărbătească şi are un şir de particularităţi care o deosebesc.

Daniela Ivanov Medpark
Daniela Ivanov
Medic cardiolog, categoria superioară

Aceste particularităţi trebuie cunoscute fiindcă bolile cardiovasculare la femei se manifestă şi trebuiesc tratate în mod diferit. Tainele inimei femeieşti ne va împărtăşi Daniela Ivanov, cardialog la Spitalul Internaţional Medpark.

Daniela Ivanova, cardiologul Spitalului Internațional Medpark ne-a povestit că având la bază mecanisme fiziopatologice diferite, inimile femeilor şi bărbaţilor sunt afectate în mod deosebit, din cauza difereneţelor biologice semnificative. Deşi atât bărbaţii, cât şi femeile sunt predispuse la patologii cardiovasculare, ele se manifestă şi evoluează.

Ţinând cont de sexul pacientului, cardiologul va alege diagnosticul şi tratamentul, care va fi cel mai eficient pentru pacientul său. Cunoaşterea acestor aspecte este important, luând în vedere rata de mortalitate din cauza mortalităţii în urma bolilor cardiovasculare.

Particularitățile anatomice

Inima unei femei este cu aproximativ 60 grame mai mică şi pompează cu aproximativ 10% mai puţin inimă decât cea masculină. Însă bate mai repede şi lucrează mai intens. Luând în vedere aceste particularităţi, nu e de mirare că sexul feminin mai des suferă de palpitaţii şi dificultăţi de respiraţie. Vasele inimii la femei sunt mai fine iat structura valvelor mai flexibilă.

Factori de risc

O dată cu menopauza, scăderea concentraţiei estrogenilor creşte riscul dezvoltării bolii cardiace. Problemele feminine precum endometrioza, ovarul polichistic, diabetul si hipertensiunea arterială din timpul sarcinii, factorul ereditar măresc riscul de boală coronariană. Aceasta fiind principala cauză de deces la nivel global.

Manifestarea simptomelor

Din cauza că bolile cardiovasculare recurg în mod diferit la femei şi bărbaţi, pot apărea greutăţi în procesul de diagnosticare. Doar 15% de femei manifestă semne tipice. În restul cazurilor semnele problemelor cardiovasculare sunt neclare şi ca rezultat ignorate. Simptomele precum dificultăţile de respiraţie, greţurile, oboseală neexplicabilă, transpirație în exces, dureri nespecifice în regiunea inimii pot semnala infarct. La bărbaţi boala se manifestă în mod mai clasic.

Daniela Ivanov, cardiologul la Spitalul Internațional Medpark ne informează că aceste simptome comune mai multor boli, se pot manifesta cu 4 săptămâni înainte de producerea atacului de cord. Astfel este important să fii foarte atent la ‘vocea’ organismului pentru a depista aceste semnale. Spre exemplu dacă o simplă activitate precum aranjarea patului vă face să se simtă extrem de obosite, e cazul să vă îngrijoreze. Dacă întâmpinaţi probleme de respiraţie în poziţia culcată şi se îmbunătăţeşte în poziţia verticală, aceasta trebuie să vă pună în gardă.

Enignmatica inima feminină şi bolile cardiovasculare care o însoţesc

Diagnostic

Diagnosticarea bolilor inimii la femei e mai complicată şi e nevoie de efectuarea unor teste suplimentare. Fiind-că vasele inimii la femei e mai sensibilă, acestea se contractă mai des şi durerile în piept pot fi confundate cu alte boli. Deseori anume arterele mici sunt afectate de boala coronariană, care nu pot fi văzute cu angiografia. Însă un cardiolog cu experienţă va fi atent la toate simptomele pacientei, chiar dacă investigaţiile nu arată acestea.
Inima feminină este sensibilă şi tainică. Ea este mai mică decât cea bărbtească şi are un şir de particularitîţi care o deosebesc. Aceste particularităţi trebuie cunoscute fiindcă bolile cardiovasculare la femei se manifestă şi trebuiesc tratate în mod diferit. Tainele inimei femeieşti ne va împărtăşi Daniela Ivanov, cardialog la Spitalul Internaţional Medpark.

Specificul bolilor de inimă la femei

Odată ce boala a fost depistată, ea decurge mai agresiv la femei. Mai des inimile femeilor formează trombi, în comparaţie cu bărbaţii. Riscul creşte la femeile care folosesc contraceptive şi fumează. Deşi femeile sunt afectate de infarct la o vârstă mai înaintată decât bărbaţii, mulţumită protecţiei, asigurate de estrogeni, boala oricum decurge cu cosecinţe mai grave.

Daniela Ivanova ne-a relatat că după infarct femeile sunt spitalizate pe o perioadă mai lungă, şi sunt predispuse la deces, din cauza complicaţiilor care se dezvoltă. După primul infarct şansa de a dezvolta al doilea infarct creşte. Unele studii arată că se măresc şansele de recidivă în perioada de 12 luni de la primul infarct. Informaţia aceasta nu trebuie să provoace panică ci să preântâmpine femeile ca ele să fie mai atente la sănătăţile sale. Noi la Medpark, tratăm cele mai complicate boli ale inimii.

Riscurile de boli cardiace pot fi reduse şi preveni riscul bolilor cardiace prin metode de profilaxie. Acestea ţin de schimbul de viaţă. Renunţaţi la fumat, faceţi sport (30 minute mers pe jos/zi), mâncaţi sănătos (fructe, legume, cereale integrale și pește), menţineţi masa corporală în limitele normalului, măsuraţi regulat tensiunea arterială. Colesterolul şi glicimia. Urmărirea acestor recomandări garanteză o viaţă lungă şi sănătoasă.

Centrul Sănătatea Inimii Medpark cuprinde un departament consultativ şi staţionar, cardiologie intervenţională și cardiochirurgie. Asociaţia acestor 3 domenii este importantă în cazurile de urgenţe, când este nevoie de decizii şi acţiuni rapide. Medpark oferă toate tipurile de asistenţă medicală legate de bolile inimii. Medicii noştri sunt specialişti cu experineţă internaţională. Aici veţi avea parte de servicii medicale complete. Cardiologii şi cardiochirurgii Medpark au efectuat 6500 de intervenţii pe cord deschis.