Echipa mixtă de chirurgi mamologi și plasticieni Medpark a efectuat în premieră o mastectomie (înlăturarea sânului) cu biopsia ganglionului limfatic santinelă și reconstrucție mamară într-o singură intervenție.
Chirurgia oncologică modernă are drept scop tratamentul cancerului cu păstrarea calității vieții pacienților. În cazul cancerului mamar, înlăturarea sânului/sânilor afectează starea psihoemoțională, dar și fizică a femeilor. De aceea, posibilitatea reconstrucției imediate a sânului se ia în calcul încă de la etapa de planificare a intervenției la Medpark.
Galina este prima pacientă Medpark care a beneficiat de o astfel de intervenție. În timpul unei mamografii de rutină s-a depistat un proces suspect extins în glanda mamară dreaptă. În urma biopsiei mamare cu ac gros, standardul de aur pentru diagnosticul cancerului mamar, s-a confirmat prezența țesutului tumoral malign într-o fază incipientă, neinvazivă, aşa-numitul Carcinom Ductal in Situ (o leziune pre-malignă).
Biopsia intraoperatorie, esențială pentru siguranța oncologică a intervențiilor combinate
Planificarea tratamentului s-a efectuat în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare „Tumor Board”, formată din medic radiolog-imagist, chirurg mamolog, oncolog medical, morfopatolog și chirurg plastician. Așa cum procesul tumoral afectase zona areolei și a mamelonului, cu extindere în profunzimea glandei mamare, s-a luat decizia de a interveni chirurgical prin înlăturarea sânului cu reconstrucție mamară imediată. Volumul intervenției a fost dictat de gradul de răspândire a procesului tumoral, care a putut fi apreciat datorită biopsiei intraoperatorii, disponibile doar la Medpark.
Dragomir Tîmbur, chirurg mamolog-oncolog: “În cazul pacientei s-a recurs la mastectomie subcutanată, ce presupune îndepărtarea glandei mamare, a țesutului grasos înconjurător și a unei porțiuni de tegument, dar cu păstrarea ganglionilor axilari. Datorită biopsiei intraoperatorii am putut ști care ganglioni sunt afectați de cancer și trebuie excizați și care sunt sănătoși, ca să-i putem păstra. În lipsa acestei tehnici ar fi fost îndepărtați toți ganglionii, ceea ce poate duce în perioada postoperatorie tardivă la limfedeme (umflarea brațului) și deficiențe motorii ale brațului. Totodată, biopsia intraoperatorie ne-a asigurat siguranța oncologică, respectiv, marginile negative (fără cancer) ale rezecției.”
Reconstrucția sânului după mastectomie este parte integrantă a tratamentului modern al cancerului mamar
Centrul de Oncologie Medpark se conduce exclusiv după practicile și protocoalele internaționale. În cazul tratamentul chirurgical al cancerului mamar, din start se va discuta cu pacienta la ce etapă poate și dorește să fie reconstruit sânul.
Iulian Balan, chirurg plastician: „Reconstrucția imediată are indicații specifice, în funcție de tipul și extinderea procesului tumoral, însă Galina a avut șansa să fie depistată în stadiul incipient de boală și sa-i fie aplicate metode modern de diagnostic preoperator și intraoperator, astfel stabilind toate indicațiile pentru o intervenție combinată. Toate studiile știintifice au demonstrat că reconstrucția sânului nu influențează riscul de recidivă locală. Reconstrucția sânului imediată după mastectomie îmbunătățește semnificativ calitatea vieții femeilor, reducând substanțial impactul psihologic negativ dat de pierderea sânului.”
Alte avantaje ale intervenției combinate sunt:
- O singură administrare de anestezie. Anesteziologia a făcut pași mari în ultimii ani și a devenit maxim inofensivă, dar totuși reprezintă un stres suplimentar pentru organism și este binevenită evitarea acesteia atunci când e posibil.
- O singură perioadă de reabilitare. După intervenție pacienta este monitorizată, efectuează investigații postoperatorii, pansamente și tot acest proces va avea loc o singură dată.
- Satisfacția estetică postoperatorie este nu mai puțin importantă. Pacienta poate reveni imediat la aspectul de dinainte, spre deosebire de mastectomia fără reconstrucție.
De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
- Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
- Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
- Prima instituție medicală care lucrează exclusiv în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
- Singura instituție medicală în care se implementează pe larg conceptul de „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratament în cadrul echipei oncologice multidisciplinare;
- Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
- Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.